Pollen gör tarmen inflammerad

Patienter med björkpollenallergi har en låggradig inflammation i tunntarmen under pollensäsong. I en ny avhandling har Jenny Magnusson visat att det finns ett samband mellan björkpollenallergi, IBS-liknande symtom och förhöjda halter av allergimarkörer i tunntarmen.

16 jun 2003, kl 13:11
4

Trots att många patienter uppvisar negativa resultat på pricktest och blodprov har de ändå typiskt allergiska symtom och mår dåligt av vissa födoämnen. Jenny Magnusson disputerade i början av maj vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. I sitt avhandlingsarbete har hon visat att vuxna personer med björkpollenallergi har signifikant höjning av antalet eosinofiler och IgE-positiva mastceller i tunntarmen. Med andra ord en allergisk inflammation i tunntarmen under björkpollensäsong. En majoritet av dessa uppvisade även subjektiva symtom av IBS-karaktär. Besvären var signifikant mindre uttalade då det inte var björkpollensäsong, även om antalet positiva celler var något förhöjda jämfört med hos friska kontrollpersoner.


? Vi gastroskoperade patienterna vid två olika tillfällen, vid slutet av björkpollensäsongen och ett halvår senare. När vi jämförde såg vi att patienterna under pollensäsongen hade en reaktion i tarmen som såg ut som en allergiliknande reaktion.


Denna reaktion sågs inte vid undersökningen ett halvår senare under senhösten. Gastroskopier utfördes även på friska kontrollpersoner. Jämfört med dem hade allergikerna, både under och efter pollensäsong, mer inflammation i tarmen än kontrollerna.


Det bekräftades av immunohistokemiska analyser av biopsier av tunntarmen. Jenny Magnusson menar att det talar för att pollenallergiker har en systemisk inflammation och att lymfocyter i nasal, bronkial och enterisk slemhinna kan tillhöra samma cirkulerande pool.



Förbindelse med tarmen

Hon har även visat att patienter överkänsliga mot vissa födoämnen också hade förhöjt antal IgE-positiva celler, MBP-positiva celler (som fungerar som eosinofil markör) samt T-celler, jämfört med friska kontrollpersoner. Det var ingen signifikant ökad skillnad i antalet positiva celler när patienterna provocerats med födoämnet de inte tålde jämfört med ickeprovocerat tillstånd.


Jenny Magnusson menar att björkpollenallergikers tunntarm liknande den hos patienter överkänsliga mot viss mat. Men tarmen var inte lika starkt inflammerad hos dem med björkpollenallergi.


? Det kan bero på att de inte blir lika provocerade som dem med födoämnesallergi. Det blir inte samma höga dos av pollen som av mat.


Björkpollen tros komma ner i tarmen på två sätt, dels genom att vi sväljer ner det, dels genom ett cirkulatoriskt system där de övre och nedre luftvägarna står i förbindelse genom slemhinnor med mage och tarmar. Trots det kan inte Jenny Magnusson exakt förklara vad som är orsaken till inflammationen i tarmen hos björkpollenallergiker.


? Det är en låggradig inflammation under björkpollensäsong, men det är ingen tarmsjukdom.



Enklare markör

Hon tror inte att man förknippar magtarmsymtom till sin björkpollenallergi, eftersom varken patient eller läkare sätter något samband mellan allergin och besvär i tarmen.


? Därför är det här spännande fynd, och att de reagerar som de gör. Därför bör man i vården fråga björkpollenallergiker om de har magtarmsymtom under säsong.


Hon menar att resultaten kan relateras till patienter med irritabel tarm. Hälften av hennes patienter (fem av nio) uppfyllde IBS-kriterierna (buksmärtor lättar efter tarmtömning, diarré och förstoppning om vartannat samt uppsvälld mage), utan att vara diagnosticerade med sjukdomen.


? Rent logiskt skulle det kunna vara så att en person som har IBS, och samtidigt är allergisk mot björkpollen, mår lite sämre än en person som bara har IBS. Men vi har inte kunnat klargöra det ännu. Vårt patientmaterial är för litet, säger Jenny Magnusson.


I dagarna har hon tillsammans med kollegor satt igång en ny studie för att försöka hitta eventuella markörer i urinen, som komplement till avföringsprov och biopsier. Det finns ett fåtal studier på urinmarkörer, men det är ännu för tidigt att säga vad det kan ge.


? Kanske kan det vara känsligare, men framför allt vore det ju betydligt enklare.

4 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Det här stämmer faktiskt. Jag har säsongsbetonad ibs symptom. En kompis som tipsade om artikeln. Fantastiskt.

  2. Men hur fungerar då näringsupptaget när man har en mild inflammation i tunntarmen? Tas inte näringen upp lika bra som en helt frisk, normal tunntarm?

  3. Stämmer bra på mig. Jag har IBS året om, men under våren/sommaren tenderar problemen att bli betydligt jobbigare. Skulle vara intresserad av att veta om antihistaminer eller liknande kan hjälpa mot mina symptom?

  4. Sökte precis på “pollen” och “mage” eftersom jag misstänker att min dåliga mage just nu kanske var i efterdyningarna efter H+ nivåer av björkpollennivåerna de senaste veckorna. Dock är det lägre halter nu, men kanske kommer inflammationsproblemen i mage/tarm lite släpande?