?Placebo är ett vetenskapligt verktyg?

Placebo är ständigt kontroversiellt och anledning till artiklar och debatter. I genomsnitt är effekten 30 procent.

14 nov 2003, kl 14:53
0

Enligt en artikel som förra året publicerades i New England Journal of Medicine är det för patienter med knäartros lika effektivt med låtsasoperation som med ledstädning eller ledsköljning.
? Den här studien visar att placebo är intressant inte bara för dem som använder läkemedel utan även för kirurger, säger Paul Hjemdahl, professor i klinisk farmakologi vid Karolinska sjukhuset i Stockholm och moderator för symposiet.
? När vi utvärderar behandling måste vi alltid se vad som är behandlingens specifika effekt och vad de ospecifika effekterna är av allt annat som händer när patienten behandlas.



Handlar om förtroende

Paul Hjemdahl menar att frågan varför placebo har effekt är en fråga som ständigt återkommer, som alltid måste föras upp till ytan.
Hur stor placeboeffekten är diskuteras ständigt. Enligt Paul Hjemdahl varierar den mellan behandlingar och sjukdomar, men i genomsnitt är den runt 30 procent.
? Inom depressionsbehandling med läkemedel kan det vara ännu mer. Till exempel visade en studie på behandling av barn och ungdom med sertralin en svarsfrekvens på 70 procent i den aktiva gruppen men 60 procent i placebogruppen. Skillnaden på tio procent var visserligen signifikant, men den var väldigt liten.
Placebo är inte kontroversiellt ur forskningssynvinkel, men enligt Paul Hjemdahl är det kontroversiellt huruvida man får ge inaktiva behandlingar i sjukvården. Han tycker inte att man får lura patienten.
? Det handlar om förtroende. Om du till exempel ger koksalt istället för morfin och patienten blir smärtlindrad, men får sen reda på att hon fick koksalt, då bryts allt förtroende för sjukvården.