Bok om läkemedel för barn på alla BVC

Bok om läkemedel för barn på alla BVC

“Piller och baciller” har skickats till Sveriges alla vårdcentraler och barnavårdcentraler för att lära barn och föräldrar om läkemedel.

7 apr 2017, kl 09:20
0

Annons

Piller och baciller bokomslag.

Fredrik Brounéus, apotekare och författare.

Paula Alvarado, chef Global kommunikation, Uppsala Monitoring Centre

I den illustrerade boken Piller och baciller – en liten bok om läkemedel, kan man bland annat lära sig om parasiter och virus, feber och vaccin. På bilderna kan läsaren se hur immunförsvaret går på kurs för att lära sig om nya fiender, och hur en elak tarmbakterie kan dela sig och bli en miljard.

Första utgåvan gavs ut 2008 av svenska Läkemedelsverket. Den danska läkemedelsmyndigheten översatte den till danska två år senare, och 2012 kom den på engelska. Då hade redan Uppsala Monitoring Centre, UMC, en non profit-organisation knuten till Världshälsoorganisationen WHO som arbetar med läkemedelssäkerhet, också snappat upp den och skrivit om den.

Nu har UMC bidragit till en nytryckt upplaga av boken, och skickat ut den till Sveriges alla vårdcentraler och barnavårdcentraler. Tanken är att den ska finnas i väntrum så att föräldrar och barn kan läsa den.

Dessutom översätts den just nu till flera ytterligare språk, nämligen spanska, franska, kinesiska, ryska och arabiska, för att sprida boken till nationella läkemedelscentra runt om i världen.

– Boken gör det möjligt för barn, föräldrar, pedagoger och hälso- och sjukvårdspersonal att prata om komplicerade ämnen på ett roligt och engagerande sätt, säger Paula Alvarado, chef för Global kommunikation på UMC.

– Det är precis så vi lär oss som bäst, genom berättelser, fortsätter hon. Våra barn möter virus, bakterier och läkemedel tidigt i livet, så varför inte också se till att de lär sig tidigt om dem?

Författaren till boken är Fredrik Brounéus, som också är apotekare.

– Det är såklart jätteroligt att den ges ut på flera språk och delas ut på vårdcentraler, säger han. Det är precis som vi hoppades att boken skulle användas när vi skrev den.

Illustrationerna är gjorda av Nina Erixon-Lindroth, som är illustratör och hjärnforskare.

Fredrik Brounéus berättar att han har fått många positiva reaktioner på boken, bland annat från föräldrar.

– Föräldrar har till exempel sagt att de äntligen förstår skillnaden mellan virus och bakterier, säger han.

Syftet med att skriva boken var dubbelt. Dels att berätta om det spännande med läkemedel, och fascinerande saker som människor uppfunnit, som till exempel vaccin. Det andra handlar om att bidra till en ansvarsfull läkemedelsanvändning.

– För att komma åt till exempel antibiotikaresistens behövs en medvetenhet på gräsrotsnivå, säger Fredrik Brounéus. Vi behöver lära oss tidigt i livet om läkemedel, precis som vi lär oss att man måste se sig för när man går över en gata. Så att vi kan göra medvetna val.

I den nya upplagan finns bland annat en text om biverkningar tillagd.