?Personalen får betala priset för förbättrad ekonomi?

Efter personalnedskärningarna på senare tid går det nu bra för Apoteket ekonomiskt. Priset för det är anställda som blir allt mer frustrerade när ekonomi blivit viktigare än säker läkemedelsanvändning, menar fackliga företrädare.

18 sep 2006, kl 11:06
0

Annons

Det går bra för Apoteket. Efter att i flera år redovisat ett underskott kunde företaget vid halvårsskiftet visa ett positivt rörelseresultat ? 160 miljoner plus.

– Förklaringen är att samtidigt som vi haft en bra försäljningsutveckling har vi minskat bemanningen, säger Per Matses, vice vd på Apoteket.

Krisgrupp tillsatt

Men den förbättringen av resultatet tycks ha skett till priset av en allt mer frustrerad och utarbetad personal. För samtidigt som det nu är plus i böckerna är personalens förtroende för ledningen fortsatt dåligt.
Resultatet av en ny medarbetarundersökning visar inte på några förbättringar jämfört med den som redovisades i början av året. Då uppgav bara tre av tio anställda att de skulle stanna vid Apoteket om de erbjöds ett annat, liknande arbete. 25 procent av de tillfrågade hade ett mycket lågt förtroende för Apotekets ledning.

– Personalen mår inte bra, konstaterar Carina Jansson, ordförande i Farmaciförbundet.

Lennart Axelsson, förbundsdirektör vid Sveriges Farmacevtförbund, beskriver läget som katastrofalt.

– Alla företag som får sådana här omdömen från sina medarbetare betraktar det som katastrof. Den här undersökningen visar till och med ett sämre resultat än den tidigare.

Företaget har nu tillsatt en ?krisgrupp? i vilken fack och företagsledning ingår och även bolagsstyrelsen har diskuterat de anställdas dåliga förtroende för ledningen.

?Som bolag på börsen?

Apotekets goda resultat förklaras delvis av att man dragit ned på personal. Jämfört med halvårsskiftet 2005 har 355 heltidstjänster försvunnit. Den senaste förändringen av handelsmarginalen
har också bidragit till resultatförbättringen.

– Eftersom volymen samtidigt ökat främst inom egenvårds- och tjänstedelen hanterar varje anställd mer idag, konstaterar Per Matses.

I och med att Apoteket nu har ekonomin som första prioritet har företaget samma mål som vilket börsnoterat företag som helst, menar Lennart Axelsson.

– Då ställs hela organisationen in mot det målet och man tappar det som tidigare var huvudmålet – en bättre läkemedelsanvändning. Professionalismen har hamnat i strykklass vilket i sin tur innebär att medarbetarna, som tidigare varit lojala mot företaget, vänder sig mot det eftersom det i alla fall är pengarna som styr.