Det antivirala läkemedlet Paxlovid ingår i läkemedelsförmånen för personer som riskerar att bli svårt sjuka i covid-19. Det har Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, beslutat. Beslutet gäller från och med 19 november.
– Det är glädjande att det nu finns ett läkemedel i högkostnadsskyddet mot covid-19 som läkarna enkelt kan skriva ut till de patientgrupper som riskerar att drabbas av svår sjukdom och som har testat positivt för covid-19, säger Per-Henrik Zingmark, enhetschef på TLV, i ett pressuttalande.
Bromsar infektionen
Paxlovid är en virushämmande tablettbehandling som består av två olika tabletter. Patienten ska två gånger per dygn samtidigt ta två tabletter med den aktiva substansen nirmatrevir och en tablett med substansen ritonavir. Kombinationen av de två substanserna hindrar covid-19-viruset från att fortsätta att föröka sig i kroppen och infektionen stannar av.
EU-kommissionen godkände tidigare i år läkemedlet för behandling av vuxna covid-19-patienter. Paxlovid ska användas till personer som inte är så allvarligt sjuka att de behöver syrgas men som riskerar att bli svårt sjuka. Det gäller till exempel personer i hög ålder eller med nedsatt immunförsvar.
Beslut: Paxlovid ingår i läkemedelsförmånen
Sedan september i år är Paxlovid den behandling som det nationella vårdprogrammet för covid-19 rekommenderar i första hand till covidinfekterade personer i riskgrupp. I andra hand rekommenderas ett annat antiviralt läkemedel, Veklury (remdesivir), som ges i form av infusioner.
TLV har i sin utredning jämfört Paxlovid och Veklury. Det finns ingen direkt jämförande studie av de två läkemedlen. Men myndigheten drar ändå slutsatsen att Paxlovid enligt tillgänglig forskning verkar ge minst lika bra resultat som Veklury när det gäller att förhindra sjukhusinläggningar och död. Myndigheten konstaterar också att Paxlovid är billigare. En femdagarskur kostar cirka 9 900 kronor vilket är ungefär en tredjedel av motsvarande kostnad för Veklury.
I sin utredning noterar TLV att det råder en viss osäkerhet kring hur utbredd förskrivningen av Paxlovid kommer att bli. Detta med tanke på att en tablettbehandling är enklare att hantera än intravenösa infusioner. En bredare förskrivning skulle kunna minska kostnadseffektiviteten, påpekar TLV. Men myndigheten menar att risken för en sådan användning begränsas av gällande behandlingsrekommendationer. Sammantaget anser TLV därför att det är rimligt att Paxlovid ingår i läkemedelsförmånen.