EU godkände nyligen läkemedlet Paxlovid (nirmatrelvir och ritonavir i två olika tabletter) mot covid-19. Läkemedlet är den första orala antivirala covid-19-behandlingen. Det godkändes som terapi för att förhindra allvarlig sjukdom hos vuxna patienter med ökad risk för detta. Enligt tillgängliga data minskar Paxlovid risken för sjukhusinläggning och död hos riskpatienter med covid-19.
Men frågan är när läkemedlet kommer att bli tillgängligt i den svenska vården. Enligt Socialstyrelsens läkemedelskansli, som sköter nationella upphandlingar av läkemedel till covidvården, finns det ännu inget svar på den frågan.
EU förhandlar om Paxlovid
Socialstyrelsen har haft en dialog med tillverkaren Pfizer om inköp av Paxlovid. Men myndigheten har kommit fram till att det inte finns förutsättningar för Sverige att på egen hand skriva avtal om denna upphandling. I stället kommer Sverige att ansluta sig till den EU-gemensamma inköpsprocessen. Det pågår förhandlingar mellan EU och Pfizer och Sverige siktar på att göra avrop på det avtal de kommer fram till.
”Förhandlingsarbetet inom EU pågår med företaget och vi vet för närvarande inte när det kommer kunna finnas ett färdigt avtalsförslag”, skriver Susanne Bergman på Socialstyrelsens läkemedelskansli i ett mejlsvar till Läkemedelsvärlden.
Enligt norska NRK verkar det gå trögt i dessa förhandlingar, som ska ha pågått sedan november i fjol.
Den antivirala behandling mot covid-19 som för närvarande finns tillgänglig i Sverige är Veklury (remdesivir). Den används dock endast i liten omfattning. Sverige har även tecknat avtal om leverans av den orala antivirala behandlingen Lagevrio (molnupiravir). Denna ska komma så snart produkten blir godkänd i EU.
Den behandling som för närvarande används mest för att förhindra svår covid-19 hos dem med störst risk på grund av nedsatt immunförsvar är den monoklonala antikroppen Xevudy (sotrovimab). Där har dock, som Läkemedelsvärlden rapporterat, begränsad tillgång lett till att läkemedlet måste ransoneras i väntan på ny leverans.