Beroende på hur ofta läkemedlet tillverkas kan det dröja upp till två år innan den nya informationen finns på den förtryckta bipacksedeln i förpackningen. Samtidigt finns alltid uppdaterad information på Fass.se och på Läkemedelsverkets hemsida. En hopvikt bipacksedel instoppad i läkemedelsförpackningen är kanske ett förlegat sätt att tillhandahålla informationen, menar Lif tillsammans med bland annat pensionärsorganisationer i ett brev till regeringen.
Organisationerna vill därför att apoteken åläggs att skriva ut den senast godkända informationen när läkemedlet expedieras, om patienten vill det.
En utskrift på apoteken kan också göras uppförstorad, det vill säga mer läsbar än den tryckta i förpackningen eller i punktskrift.
? Det här är något vi inom branschorganisationerna talat om under en längre tid, säger Kennet Nyblom för Föreningen generiska läkemedel.
? I det korta perspektivet får man väl köra båda systemen parallellt, men i förlängningen tänker vi oss att bipacksedeln i förpackningen försvinner, säger Anita Finné Grahnen på Lif.
Men en sådan förändring måste beslutas på EU-nivå.
Att på apoteken erbjuda patienterna en utskrift av den aktuella informationen som tillägg till den i förpackningen kan dock införas i Sverige.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Detta vore ju mycket bra. I nuläget kan det dröja mycket lång tid innan viktig säkerhetsinfromation i de förpackningar som expedieras så en sån här nyordning vore värdefull!
Det känns som att de som diskuterat detta inte har erfarenhet av apotekskunder och den verklighet som vi som expedierar har. Vi kan hänvisa till läkemedelsföretagens informationsavdelningar för uppdaterad information om läkemedlet. De flesta kunder vill inte läsa bipacksedel. Och vill de det så har de nästan alltid internet hemma.
På apoteken ska kundflödet och muntlig obunden läkemedelsinfo prioriteras.
Ja, absolut är det viktigt med en bipacksedel, men i detta projekt menar man att bipacksedeln ska skrivas ut vid expedieringstillfället till patienten. (Bipacksedeln ska alltså inte försvinna i pappersform.) På så sätt får patienten alltid den senaste versionen av läkemedelsinformationen.
Instämmer i tänket! – det ska inte ta år för reviderad information att nå kunden.
Det kan dock vara bra att fundera på en lösning kring att vissa ändringar som berör bipacksedeln kan vara batchspecifika. Exempelvis ändrade innehållsämnen eller utseende. Sådana ändringar införs direkt i FASS och hos Läkemedelsverket, vilket i praktiken betyder att informationen som ligger på webben kan avvika från den expedierade varan.
Bipacksedlarna som ligger i kartongerna är alltid de som stämmer överrens med just den varan.
Annars kommer det hända att kund t ex tar hem runda vita tabletter utan brytskåra och en bipacksedel där det står röda avlånga med brytskåra. Eller att innehållsämnena listade inte stämmer med varan.