Jourläkare skickade hem patient med hjärnblödning

Jourläkare skickade hem patient med hjärnblödning

En patient som hade blodförtunnande behandling sökte akut men felbedömdes och skickades hem.

7 maj 2019, kl 13:31
0

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har utrett en lex Maria-anmälan från chefläkaren på ett sjukhus i södra Sverige. Chefläkaren beskriver hur allvarliga brister i jourorganisationen i minst fyra fall under förra året ledde till felaktigt omhändertagande av patienter som drabbats av hjärnblödning under behandling med blodförtunnande läkemedel.

Anmälan handlar framför allt om ett av dessa fall, där felbedömningen på medicinakuten förvärrade hjärnskadorna hos en patient.

Patienten stod på behandling med det blodförtunnande läkemedlet Waran, som kan öka risken för blödningar. Efter att ha ramlat hemma och hamnat i ett förvirringstillstånd kom patienten till medicinakuten. Den AT-läkare (blivande läkare som gör så kallad allmäntjänstgöring) som ensam hade primärjouren tolkade symtomen som en begynnande infektion och skickade hem patienten.

Morgonen därpå återkom patienten med nytillkomna neurologiska symtom. En akut datortomografi visade då att symtomen orsakats av en hjärnblödning.

Chefläkaren skriver i anmälan till Ivo att nytillkommen förvirring efter ett fall under pågående behandling med blodförtunnande läkemedel omedelbart borde ha väckt tanken på en eventuell hjärnblödning. En akut datortomografiundersökning av hjärnan borde ha gjorts direkt när patienten kom in första gången. Enligt anmälan utsatte handläggningen patienten för stora risker och har ”med stor sannolikhet bidragit till en mer utbredd hjärnskada, förlängd vårdtid samt ökat behov av rehabilitering”.

Chefläkaren beskriver vidare flera liknande händelser vid samma medicinakutmottagning under några månaders tid. Tre av dessa gällde precis som det första bristfälligt omhändertagande vid hjärnblödning hos personer som behandlades med blodförtunnande läkemedel och har även de lex Maria-anmälts.

Sjukhuset har gjort en egen utredning som pekade på en gemensam nämnare i samtliga fall. Denna var att AT-läkare som saknade tillräcklig kompetens för detta hade tjänstgjort ensamma som jour på akuten, med en hyrläkare som bakjour, och upplevt en stressad situation.

Utredningen ledde fram till att AT-läkare inte längre ingår i det ordinarie jourschemat på den aktuella akutmottagningen. I stället ska de som en del av sin utbildning få delta i jourarbetet, men då tillsammans med en legitimerad läkare. Ytterligare en insats som genomförs för att förebygga upprepningar av de anmälda händelserna är utbildning och information om när akut datortomografi av hjärnan bör göras.

Ivo anser att vårdgivaren har fullgjort sina skyldigheter och vidtar inga ytterligare åtgärder.