Patient kräver ersättning för felaktig behandling med smärtstillande

En nytt fall med en patient som blivit beroende av sina mediciner har nu hamnat på Region Skånes bord. Patienten begär ersättning för den felbehandling med smärtstillande läkemedel hon anser sig blivit utsatt för.

22 apr 2003, kl 10:18
0

En patient som förskrivits stora mängder smärtstillande medel anser sig ha blivit felbehandlad av läkaren. Hon har nu vänt sig till läkarens arbetsgivare, Region Skåne och begärt skadestånd på grund av det hon anser vara felbehandling.
Ombud för patienten är advokat Michael Wilensky som i höstas stämde Region Skåne för felaktig behandling med bensodiazepiner. Fallet som är det första i svensk domstol kommer upp till huvudförhandling i höst.
? Jag har flera liknande som ligger i min låda. Och jag tänker driva ett antal fall nu för att få prövat om behandlingen med de här medlen, som vi vet kan skapa ett beroende, varit riktig.

Dålig uppföljning
Den patient som nu begär skadestånd av Region Skåne fick efter en operation smärtor, som hon behandlades för. Enligt advokaten har läkaren skrivit ut stora mängder kodein och dextropropoxifen och dessutom, utan närmare kontroll, Treo comp.
? Läkaren förskrev under loppet av några veckor flera hundra Treo comp till min klient.
Det råder inga tvivel om att patienten felbehandlats och utvecklat ett beroende på grund av den felaktiga medicineringen anser advokat Wilensky.
? Jag skulle beskriva det som att läkarna ofta använder för kraftig ammunition och sedan inte tittar hur skotten träffat. Man brister i uppföljningen av patienterna. När det handlar om behandling med de här preparaten framgår det av Socialstyrelsens råd att det är mycket viktigt att uppmärksamma riskerna för beroende och abstinens.
Kravet på ersättning till patienten som behandlats med smärtstillande ska nu först behandlas av jurister vid landstinget i Skåne.
Om man avvisar kravet, vilket är troligt, kommer också det här fallet att gå vidare, för att eventuellt hamna i domstol.
Michael Wilensky som bland annat är ombud för Förbundet blödarsjuka var inblandad i det stora skadeståndsmål som slutade med att gruppen blödarsjuka som smittats med hepatit C fick ett skadestånd på 150 miljoner.
? Det är ett av de största skadestånd som betalats ut i Sverige. Men det här kan bli mycket större, en del talar ju om mellan 80 000 till 200 000 som blivit abstinensskadade och beroende. Även om inte alla blivit felbehandlade så kan det handla om många människor, säger Michael Wilensky.