Från och med nästa sommar blir det inte längre tillåtet att skriva pappersrecept, utom i vissa speciella undantagsfall. Det föreslår Läkemedelsverket i en remissversion av nya föreskrifter. Men det finns kritik mot valet av tidpunkt eftersom vissa förskrivare då kan komma att stå utan tillgång till elektroniskt receptsystem.
Som Läkemedelsvärlden tidigare har rapporterat, har regeringen gett Läkemedelsverket i uppdrag att införa elektronisk förskrivning som huvudregel. 99 procent av all förskrivningen sker redan elektroniskt, men bland annat av patientsäkerhetsskäl vill regeringen krympa också den kvarvarande pappersprocenten så mycket det går.
Med anledning av dels detta regeringsuppdrag och dels införandet av nationella läkemedelslistan, som inleds nästa år, har Läkemedelsverket tagit fram ett förslag till nya föreskrifter kring recept och utlämning av läkemedel på apoteken. Föreskrifterna är tänkta att börja gälla 1 juli 2020.
Från och med då ska elektronisk förskrivning vara huvudregel när det gäller läkemedel och teknisk sprit på recept till människor. Huvudregeln gäller recept som hämtas ut på öppenvårdsapotek. Rekvisitioner omfattas alltså inte och inte heller djurrecept.
Fåtal undantag tillåts
Pappersrecepten kommer dock inte att försvinna helt när det gäller recept till människor heller. Läkemedelsverket föreslår nämligen att några få undantag från huvudregeln om elektronisk förskrivning bör finnas.
Ett undantag gäller patienter med särskilt skyddsbehov, exempelvis personer med skyddad identitet. Läkemedelsverket anser att förskrivaren i vissa fall ska kunna skriva pappersrecept till dessa personer för att bevara identitetsskyddet. Ett annat undantag som föreslås gäller recept på läkemedel som ska hämtas ut i ett annat EES-land eftersom det inte är säkert att de apoteken kan hantera svenska e-recept.
Även vid driftstörningar i IT-system som påverkar den elektroniska förskrivningen ska läkaren kunna ta fram det fysiska receptblocket.
– Patienter måste kunna få sina läkemedel även vid tekniska störningar, sade Maria Björkman, Läkemedelsverket, när hon presenterade de nya föreskrifterna vid ett webbsänt seminarium om nationella läkemedelslistan som på tisdagen arrangerades av kommunernas och regionernas digitaliseringsföretag Inera.
Att en förskrivare inte har tillgång till något elektroniskt receptsystem är däremot inte ett giltigt skäl att i stället skriva pappersrecept, enligt de nya föreskrifterna. Under en övergångstid kan detta komma att ställa till problem för de få förskrivare som i dag använder pappersrecept för att de inte har tillgång till ett e-receptsystem.
Det handlar bland annat om pensionerade förskrivare och förskrivare som skriver ut läkemedel på sin fritid. Men även distriktssköterskor i vissa kommuner är, enligt Helena Palm från Sveriges kommuner och landsting, tvungna att skriva pappersrecept eftersom de inte är anslutna till något elektroniskt system.
– För dem kan det bli problematiskt nästa år, sade Helena Palm vid seminariet.
Tidpunkten ifrågasätts
Läkemedelsverket hänvisar i en konsekvensutredning systemlösa förskrivare till en webblösning som E-hälsomyndigheten fått regeringens uppdrag att ta fram. Den går under arbetsnamnet Förskrivningskollen och ska bli en webbaserad ingång till nationella läkemedelslistan som kan användas av hälso- och sjukvårdspersonal som av olika skäl inte har tillgång till ett vårdsystem med fungerande anslutning. Denna webbingång ska även ge möjlighet att skriva recept elektroniskt.
Problemet är att E-hälsomyndigheten inte kommer att kunna lansera en färdig version av denna webbtjänst i tid till att de nya receptskrivningsreglerna föreslås börja gälla.
– Vi hoppas kunna ha den klar framåt november nästa år, berättade Magnus Åsén, E-hälsomyndighetens projektledare för arbetet med nationella läkemedelslistan.
Helena Palm, SKL, ifrågasatte därför om Läkemedelsverket inte bör skjuta fram datumet då reglerna om elektronisk förskrivning börjar gälla. Maria Björkman, Läkemedelsverket, framhöll att det finns möjlighet för berörda aktörer att föra fram bland annat sådana förslag fram till 9 oktober då remisstiden går ut och den färdiga versionen av föreskrifterna ska börja tas fram:
– Vi kommer att beakta de synpunkter som kommer in.