Annons
Papperslösa får inte ut läkemedel
Foto: Istock

Papperslösa får inte ut läkemedel

Okunskap hos läkare och farmaceuter gör att papperslösa får problem att få ut viktiga läkemedel på apoteket. I ett pilotprojekt hjälper frivilliga farmaceuter till.

14 feb 2025, kl 10:00
0

Läkemedelsvärlden

Kristina Billberg

Papperslösa migranter kan få problem med att få ut viktiga läkemedel på apoteket. Okunskap, både hos förskrivande läkare och farmaceuter, gör att läkemedelsbehandlingen riskerar att fördröjas eller helt utebli.

– En patient var utan diabetesmediciner i ett halvår. Det personen mådde förstås inte bra av det, säger Kristina Billberg, ordförande i Farmaceuter utan gränser, FUG.

FUG arbetar tillsammans med svenska Röda korsets vårdförmedling i Stockholm i ett gemensamt pilotprojekt för att hjälpa papperslösa patienter att hämta ut sina läkemedel.

Papperslösa har rätt till läkemedel

Personer som inte har rätt att vistas i Sverige, har rätt till viss sjukvård och läkemedel.

Det handlar om rätten till somatisk, psykiatrisk vård samt tandvård som inte kan anstå. Personen har också rätt att få läkemedel som ingår i förmånssystemet.

Den papperslöse själv betalar 50 kronor för varje recept. Respektive region där personen bor betalar sedan resten av läkemedelskostnaden.

Röda korset, som har en vårdförmedling i Stockholm där papperslösa kan få hjälp med sina vårdkontakter, har gjort en informationsfolder till vårdpersonal om papperslösas rätt till vård och mediciner.

Papperslösa får problem på apoteket

Pilotprojektet, som startade i augusti 2023, har identifierat allvarliga kunskapsbrister.

– Trots att det finns ett tydligt regelverk uppstår det problem när den papperslöse ska hämta ut sina läkemedel på apoteket. Ofta handlar det om att receptet är skrivet på fel sätt, säger Kristina Billberg.

Under projektets gång fick fem patienter hjälp av volontärer från FUG. I fyra av fallen var recepten felaktigt skrivna. De saknade den nödvändiga markeringen ”UTILL”, som betyder ”utan tillstånd”, vilket anger att patienten är papperslös.

På apoteken uppstår det då frågor om regionen ska subventionera läkemedlet eller om patienten ska betala hela kostnaden själv, vilket är fallet då det inte står ”UTILL” på receptet. Dessutom är det så att kostnaden faller på apoteket om faktureringen till regionen inte accepteras.

– En patient var tvungen att betala hela kostnaden för sitt läkemedel själv. Det handlade om flera hundralappar, och det här är personer som ofta inte har så mycket pengar, säger Kristina Billberg.

Papperslösa bollas fram och tillbaka

De andra patienterna uppmanades att själva kontakta sin förskrivande läkare för korrigering av sina recept.

Kristina Billberg framhåller att det är ohållbart att sjuka och utsatta patienter, som dessutom ofta har problem med svenska språket, bollas fram och tillbaka mellan apotek och sjukvård på det viset.

– De här patienterna hamnar i kläm. Det är inte så lätt för dem att försöka få tag på läkare, här måste vi farmaceuter hjälpa till.

Fördröjer viktig läkemedelsbehandling

Det handlar om läkemedel som är mycket viktiga för patienten, och som personen kan ha ett direkt akut behov av.

– I värsta fall kan ju resultaten bli att patienten inte får någon medicin alls. Vi såg hur patienternas läkemedelsbehandling blev fördröjd, i några fall med allvarliga konsekvenser, säger Kristina Billberg.

Volontärerna kunde dock i flera fall hjälpa till i kontakter med apotek och förskrivare, vilket till slut ledde till att patienterna fick ut sina läkemedel.

Okunskap om rätten till läkemedel

Erfarenheterna från pilotprojektet visar att både läkarnas och farmaceuternas kunskap om regelverket kring papperslösas rätt till läkemedel varierar stort.

– Jag tycker att det är tråkigt att det är så här. Reglerna är jättetydliga, regionerna har information till förskrivarna och apotekskedjorna har rutiner för hur de ska göra, säger Kristina Billberg.

Trots att det är farmaceuternas ansvar att säkerställa att patienter får sina mediciner, fanns en tendens att lägga ansvaret på patienten.

– Som farmaceut är det ju mitt uppdrag att se till att patienten får sina läkemedel. Det är en humanitär sak att hjälpa en människa som behöver hjälp, säger Kristina Billberg och fortsätter:

– Om man inte är säker på om patienten är papperslös eller inte så måste man ringa ansvarig läkare för att få bekräftelse på det.

Fortsätter projektet

Nu har pilotprojektet resulterat i en rapport. Pilotprojektet har haft positiva effekter och visar att farmaceuter har en viktig roll för att hjälpa utsatta migranter att få nödvändiga läkemedel.

Därför kommer FUG och Röda korset att fortsätta med projektet i ett år till eller tills minst tio patienter har fått hjälp.

– Förutom att hjälpa de enskilda patienterna så hoppas vi att projektet leder till att öka kunskapen i hela vårdkedjan så att fler får rätt hjälp redan från början, säger Kristina Billberg.