FHM covidvarnar: Fler måste få påfyllnadsdos
Magnus Gisslén Foto: Lena Katarina Johansson

FHM covidvarnar: Fler måste få påfyllnadsdos

Folkhälsomyndigheten uppmanar regionerna att ge fler påfyllnadsdos mot covid-19 och influensavaccin.

21 dec 2023, kl 09:00
0

Fler svenskar i riskgrupp behöver vaccineras med en påfyllnadsdos mot covid-19 och ta influensavaccin. Det uppmanar Folkhälsomyndigheten under onsdagen.

Det är ett budskap som myndigheten upprepat ett flertal gånger. Regionerna behöver göra ytterligare insatser för att vaccinera fler, enligt myndigheten.

Vaccinationsviljan är hög och mottagningarna har fullt upp. Trots det krävs mer.

– När det gäller personer över 80 år är vaccinationstäckningen mot covid 65 procent. Det är inte optimalt. Vi vill gärna att det ska upp till över 80 procent, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén som också är professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska akademin.

För få äldre får påfyllnadsdos

När det gäller personer som är 65 år eller äldre är det strax under 60 procent som har fått sin påfyllnadsdos hittills.

– Det är vi inte riktigt nöjda med. Ålder är en oerhört viktig faktor och vi vet att vaccinet har ett sådant bra skydd mot allvarlig sjukdom och död. Vi vet att det gör nytta, säger Magnus Gisslén.

Generaldirektör Karin Tegmark Wisell och statsepidemiolog Magnus Gisslén går även ut i en debattartikel i tidningen Dagens medicin där de skriver att ”ansvariga aktörer” behöver verka för att ytterligare öka vaccinationstäckningen i de rekommenderade grupperna.

Påfyllnadsdos varierar mellan regioner

Hur många i riskgrupperna som har fått sin påfyllnadsdos varierar mellan regionerna.

– Regionerna har ansvar för vaccinationerna. Vissa har lyckats bättre än andra. Att skicka personliga kallelser till de som behöver vaccinera sig är en metod som visat sig ganska effektiv, berättar Magnus Gisslén.

Vissa grupper, som personer på särskilt boende är lättare att nå, konstaterar statsepidemiologen.

– Sen är andra riskgrupper, exempelvis de som har hemtjänst inte lika lätta att nå. Förutsättningarna skiljer sig mellan olika regioner och kommuner. Det varierar hur regionerna hanterat detta och hur framgångsrika de har varit, säger han.

Friska seniorer hoppar över vaccin

Regionerna har dessutom olika förutsättningar vilket kan vara en förklaring till skillnaderna, säger Magnus Gisslén.

– Det kan kanske vara lättare att få högre täckning i en mindre region.

Ett återkommande bekymmer är dessutom att personer som riskerar bli svårt sjuka och dö i covid-19 inte själva tycker att de tillhör riskgrupperna, enligt Magnus Gisslén.

– Det har vi sett under hela pandemin, särskilt i gruppen som är 65 år eller äldre men inte har andra sjukdomar. Ålder är en tydlig riskfaktor, även om man annars är frisk, men en del har svårt att acceptera det.

Är ett gemensamt ansvar

Som Läkemedelsvärlden tidigare berättat är det första säsongen Folkhälsomyndigheten så tydligt uppmanar regionerna till en samordnad nationell vaccinationskampanj. Personer 65 år och äldre samt riskgrupper erbjuds vaccin mot både säsongsinfluensan och covid-19 vid samma tillfälle.

Men vad har Folkhälsomyndigheten för ansvar då?

– Regionerna jobbar jättehårt med det här, man har många aktiviteter. Det är ingen kritik från oss men en uppmaning att fortsätta sitt arbete.

– Sedan är det ett gemensamt ansvar. Vi vill alla att det ska bli så bra som möjligt. Vi har regelbundna samverkansmöten med regionerna då vi diskuterar de här sakerna.

Varnar för svårigheter i helgerna

Folkhälsomyndigheten varnar för att smittläget kan bli tufft både under och efter helgerna.

– Risken finns för en stor smittspridning av olika smittämnen under vintern. Det kan hända att vi får en lång säsong med både covid-19 och influensa, säger Magnus Gisslén.

Just nu är spridningen av covid på en hög nivå. Mellan vecka 43 och 49 har närmare 21 000 personer bekräftas smittade.

Men siffran speglar inte den verkliga spridningen i samhället. Det är framförallt de som behöver läkar- eller sjukhusvård samt och personer på äldreboenden och andra omsorgstagare som testas.

Överdödlighet i covid

Mellan vecka 43 och vecka 49 har 1164 personer dött med covid, enligt myndighetens senaste statistik.

– Vi har en överdödlighet nu som till stor del kan tillskrivas covid-19. Drygt 200 personer per vecka senaste veckorna dör med covid, säger Magnus Gisslén och fortsätter:

– De flesta är äldre sköra som också har underliggande sjukdomar. Det är därför det är så viktigt att dessa grupper tar påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19 och influensa nu.

Det syns också ett skifte i vilka covidstammar som sprids, både i Sverige och världen.

Omikronvarianten XBB har fått konkurrens av en virusvariant som kallas JN.1.

– JN.1 som ökar snabbt är en annan omikronvariant. Och som med andra nya varianter som tar över har den egenskaper som gör att den sprider sig lättare i den immunologiska situation vi befinner oss i just nu, säger Magnus Gisslén.

– Det behöver inte betyda att vi får en kraftig ökning av covid-19 närmsta tiden, men det går inte att utesluta. Därför är det viktigt att vården har beredskap för detta.

Trots att JN.1 är mer smittsam tyder inget på att den ger svårare sjukdom.

– Det uppdaterade vaccinet skyddar dåligt mot att bli smittad, men ger bra skydd mot svår sjukdom och död, också för JN.1, säger Magnus Gisslén.

Det är många smittor just nu

Dessutom florerar en rad andra smittor i samhället. Spridningen av RS-virus eskalerar exempelvis, rapporterar myndigheten.

– Det är väldigt mycket just nu, allt från vanliga förkylningar till RIS-virusinfektioner och mykoplasma. Efter pandemiåren då vi var mer isolerade är motståndskraften lägre, säger Magnus Gisslén.

Dessutom har influensan slagit till på allvar.

Antalet konstaterade fall av säsongsinfluensa har ökat med 80 procent på bara en vecka.

– När influensan slår till brukar går det ofta snabbt och vi förväntar oss att ökningen fortsätter, säger Magnus Gisslén.

Hög belastning på sjukvården

EU:s smittskyddsenhet ECDC uppmanar under onsdagen länderna att se till att sjukvården ökar sin akutvårdskapacitet, antalet intensivvårdsplatser och se till att det finns tillräckligt med utbildad personal.

Även Folkhälsomyndigheten varnar för att belastningen på vården kan bli hög.

– Det finns en påtaglig risk för att många får influensa och covid under helgerna, med fler som behöver vård. Även personal riskerar att bli sjuka samtidigt som bemanningen är lägre på grund av ledigheter under helgerna, säger Magnus Gisslén.

Var beredd på många sjukfall

Det är inte bara vården som uppmanas ha beredskap för många sjukfall, utan även andra arbetsgivare. Särskilt de med samhällsviktig verksamhet.

– Det viktigt att ha en beredskap, en planering för hur man ska göra. I vården har man en beredskap och många arbetsgivare har också kontinuitetsplaner, säger statsepidemiologen.

Enligt Folkhälsomyndighetens analys är höstens samvaccination mot både covid och influensa lyckad.

Fler än vanligt har exempelvis vaccinerat sig mot influensa.

– Men om tidpunkten för vaccinationskampanjen är rätt är för tidigt att säga. Hur länge vaccinerna skyddar är olika och beror exempelvis på ålder. Skyddet minskar successivt och covidvaccinet ger ett bra skydd under ungefär sex månader hos de allra äldsta, något kortare tid för influensa, säger Magnus Gisslén.