Osubventionerat kan vara en bra marknadsstrategi

Det finns inget lagligt hinder för företag att ansöka om subvention för vacciner hos LFN. Däremot kan det finnas marknadsstrategiska skäl att låta bli.

11 jun 2007, kl 17:20
0

Annons

I lagen om läkemedelsförmånerna ingår till skillnad från det tidigare högkostnadssystemet även förebyggande behandling. I praktiken ingick redan  i stort sett all profylaktisk behandling, utom vaccinationer.
? Men nu anpassade man helt enkelt lagstiftningen till verkligheten, utifrån att till exempel blodfettssänkare och blodtryckssänkare redan var subventionerade, trots att man kunde ifrågasätta det så som den tidigare lagen var skriven, säger Anna-Märta Stenberg, chefsjurist på LFN, Läkemedelsförmånsnämnden.

Den enda behandling som regeringen i förarbetena till propositionen påpekade inte borde finansieras med offentliga medel är vacciner inför utlandsresor.
Ett undantag som i en allt mer globaliserad värld kanske snart också visar sig vara ett väl trubbigt undantag spår Jann Storsaeter, medicinsk rådgivare på GSK.
Sedan hösten 2002 har det alltså inte funnits några hinder för företagen att ansöka om subvention för sina vacciner.
Först ut var Sanofi Pasteur MSD med sitt HPV-vaccin som nyligen fick begränsad subvention. GSK har nu lämnat in en ansökan om att deras rotavirus ska ingå i läkemedelsförmånen. 
? Eftersom det idag finns ett antal barnvacciner som kommer att få vänta innan de tas in i vaccinationsprogrammet, är det här en bra och framkomlig väg, tycker Jann Storsaeter.
Ett ja till subvention blir en markering från samhällets sida att det nog kan vara bra att vaccinera, även om det inte ingår i det allmänna programmet menar han.
Förutom barnvacciner är influensavaccin utanför riskgrupperna något han tycker ligger nära till hands att subventionera.
Å andra sidan kan det ur företagens synvinkel finnas marknadsstrategiska skäl att inte ansöka om subvention.
Om ett företag ansöker underkastar de sig ju också reglering och priskontroll, och ska föra i bevis att vaccinet är kostnadseffektivt, påpekar Anna-Märta Stenberg.
Så även om det nu är möjligt att ansöka om subvention för i stort sett alla vacciner kan det i praktiken kanske vara en sämre affär. För vissa vacciner är det troligen, för företagen, bättre att stå utanför och försöka skapa en marknad och vara fri att sätta det pris man vill ha.

I och med att allt fler vacciner troligen kommer att ingå i högkostnadsskyddet har nu också landstingens intresse för vaccinerna växt. Läkemedelskommittéerna ska därför under Sten Iwarsons ledning bilda en kompetensgrupp.
? Det har vi ju för andra områden och det bör vi också ha för vaccinerna.
? Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer säkert rent terapeutiska vacciner. Då handlar det inte om profylax längre utan om ren behandling. Vacciner blir som vilka andra läkemedel som helst och då finns ingen anledning att särbehandla dem längre.