Kvinnor i klimakteriet löper ökad risk för återkommande urinvägsinfektioner, vilket satts i samband med kvinnornas låga östrogennivåer. De låga nivåerna leder till sköra slemhinnor där cellerna inte riktigt fäster till varandra vilket ökar risken för bakterieinfektion. I dag kan dessa få lokal östrogenbehandling med kräm eller vagitorier i förebyggande syfte.
Nu har forskare vid Karolinska institutet undersökt mekanismerna för hur östrogen verkar när det förebygger infektion i urinvägarna. I liten en studie, som publicerats i Science Translational Medicine har 16 kvinnor som passerat klimakteriet fått lokal behandling med östrogen under två veckor.
När forskarna analyserade celler som utsöndrades i urinen såg de att mängden antimikrobiella peptider hade ökat jämfört med före östrogenbehandlingen. Dessa peptider utgör en del av kroppens eget bakterieförsvar.
Forskarna såg också att cellernas förmåga att läka skadad slemhinna och förbättra barriären mot den underliggande känsliga vävnaden ökade med östrogenbehandling. I den publicerade studien finns också resultat där de i möss sett att cellernas förmåga att fästa vid varandra förbättrades vid östrogenbehandling.