Östrogen håller blodkärl unga

Kvinnor som fått östrogenbehandling tidigt bibehåller sina blodkärl tunna och friska. Med ungdomliga kärl minskar sannolikt risken att drabbas av till exempel blodproppar och hjärtinfarkt. Resultaten presenteras i en ny doktorsavhandling vid Uppsala Universitet.

21 apr 2005, kl 14:18
0

Gynekologen Kenny Rodriguez-Wallberg har undersökt 17 kvinnor, i genomsnitt 69 år gamla, som fått östrogenbehandling sedan tidigt klimakterium.
Hon fann att de kvinnor som stått på östrogen länge hade friskare blodkärl.
– De som börjar med östrogen tidigt har behållt samma tunna artärvägg som man ser hos unga kvinnor under fyrtio.

Studier på 17 kvinnor i motsvarande åldrar som inte fått östrogen visade att blodkärlens inre del, där blodet passerar, var betydligt tjockare. Förtjockade, aterosklerotiska kärl är en känd riskfaktor för kranskärlssjukdom. Huruvida östrogen kan förebygga kranskärlssjukdomar eller inte är en hett omdebatterad fråga. Men Kenny Rodriguez-Wallberg tycker att hennes resultat pekar mot att östrogen kan ha en effekt för att bibehålla en ung struktur i kärlen om behandlingen har påbörjats tidigt.

Studien utfördes med hälp av en ny icke-invasiv ulttraljudsmetod, med en högre frekvens på ultraljudet än när man till exempel undersöker gravida kvinnor. En ultraljudsapparat lades mot en gelklick vid carotis (där man känner pulsen på halsen) respektive femoralis (vid ljumsken). Den höga frekvensen gjorde att bilden och skärpan blev tillräckligt bra för att kunna mäta kärlens struktur och väggtjocklek i detalj genom huden.
I dag undersöks kärl oftast intravaskulärt genom att man för in en kateter och tittar på kärlet. En icke-invasiv metod skulle kunna vara ett användbart komplement tror Kenny Rodriguez-Wallberg

De senaste åren har flera stora studier pekat på risker med östrogenbehandling, särskilt risken för bröstcancer.
– Som alla läkemedel har även östrogen biverkningar. Östrogen ska ges för att behandla klimakteriebesvär och absolut inte i förebyggande syfte. Men det är viktigt att komma ihåg att det även kan ha positiva effekter, och det behövs absolut mer forskning om östrogen, säger Kenny Rodriguez-Wallberg.