Forskare vid Lunds universitet har i en studie studerat långtidseffekterna av att glukos kissas ut med urinen och kommit fram till att det inte har någon inverkan på utvecklingen av diabetes typ II över tid.
– Även fast man blir av med överskottet av glukosen, eller en del av den så verkar det inte ge något skydd mot typ II-diabetes, säger Emilia Ottosson-Laakso, doktorand vid Lunds universitet som varit med och gjort studien.
SGLT2-hämmare är receptbelagda läkemedel som används för att sänka blodsockret i kombination med diet och motion, hos vuxna med typ II diabetes. Substanser i SGLT2-hämmarklassen är canagliflozin, dapagliflozin och empagliflozin.
I studien har forskarna studerat ett 20-tal individer i en släkt som bär på en defekt gen som gör att en del av glukosen kissas ut i stället för att återtas och användas som näring. Det kallas renal glykosuri och kräver ingen behandling. Medicinering med bland annat SGLT2-inhibitorer fungerar på samma sätt för att sänka blodsockernivåerna. Men läkemedlen är relativt nya och har funnits på marknaden sedan 2011 och det finns ännu inga långtidsstudier som visar effekten av inhibitorerna. Glykosuri och diabetes har i sig inget samband, men mekanismen bakom den blodsockersänkande effekten av glykosuri har lett fram till utvecklingen av SGLT2-inhibitorerna.
– I familjen vi har studerat har glykosurinen ingen effekt på hur deras diabetes utvecklas, eller om de utvecklar diabetes, säger Emilia
Ottosson-Laakso och fortsätter:
– Det här är en indikation på att SGLT2-hämmarna kanske inte kan skydda mot diabetes.
I och med att patienterna som tar SGLT2-hämmare får hjälp av läkemedlen kommer denna upptäckt förmodligen inte innebära någon skillnad för patienterna i dagsläget. På sikt tror Emilia Ottosson-Laakso däremot att läkemedelsbehandlingen kan komma att ändras.
– Det innebär att patienterna kanske behöver en mer aggressiv behandling över tid, även fast de använder SGLT2-inhibitorer, säger hon.
Tanken är att forskargruppen ska hitta fler familjer med samma mutation för att kunna se om resultatet blir detsamma även i en större population.
Under diabeteskonferensen EASD, European Association for the Study of Diabetes, förra året presenterades en uppmärksammad studie som visade att risken för att dö i hjärt-kärlsjukdom vid diabetes typ II minskar med SGLT2-hämmaren empagliflozin. Läkemedlet beskrevs av flera som ett paradigmskifte och banbrytande inom diabetesforskning.
I slutet av förra året gick även amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, ut och varnade för SGLT2-hämmarna. Myndigheten ville lägga till varningar på etiketterna för att informera om riskerna med ketoacidos, det vill säga syraförgiftning i blod och urin, samt allvarliga urininfektioner.