Det är ytterst osäkert om det blir något försök med generisk förskrivning inom ramen för det läkemedelsprojekt som Läkemedelsrådet i Skåne har initierat. Anledningarna är flera.
? En svårighet vi har stött på är att Läkemedelsverket kräver individuella ansökningar från varje läkare som vill förskriva det generiska namnet istället för produktnamnet på recepten, och det är inte så lätt att få in, säger Ragnar Norrby, ledamot av Läkemedelsrådet. Dessutom har vi bara fått två tredjedelar av vår försöksbudget täckt.
Han anser inte att Läkemedelsverkets krav är omotiverade, ?de följer bara sina riktlinjer? säger han. Däremot har Läkemedelsindustriföreningen, LIF, försökt utöva påtryckning på Läkemedelsverket via en partsinlaga där de hävdar att generiska namn är för krångliga och ökar förväxlingsrisken.
? Men det är argument som inte jag kan köpa, säger Ragnar Norrby. Många generika godkänns ju med generiska namn, som t ex Cefadroxil NM Pharma nu nyligen, och då bedöms ju de generiska namnen vara OK.
Ragnar Norrby vill dock ännu inte utesluta att man kan lyckas lösa problemen med generisk förskrivning till projektstarten den 1 februari 1999. Men lyckas inte det kommer projektet fortfarande att genomföras, om än i reducerad form, och man kommer då enbart att utvärdera generisk substitution.
Substitutionsförsöket kommer att omfatta ett 20-tal substanser som t ex ranitidin, metoprolol och cefadroxil och genomföras under tre månader i Ängelholm med en hemlig kontrollkommun i Skåne som jämförelse. Resultaten kommer att presenteras under hösten 1999.
- Läkemedel
Osäkert med generisk förskrivning i Skåneprojekt
Läkemedelsverkets krav och bristande resurser gör att försöket med generisk förskrivning i Skåne sannolikt inte blir av. Försökets andra del rörande generisk substitution kommer dock att genomföras som planerat.