Oredlighetsnämnd fäller KI-forskare för forskningsfusk

Oredlighetsnämnd fäller KI-forskare för forskningsfusk

Nämnden för prövning av oredlighet i forskning har beslutat fälla Karolinska institutets tidigare prorektor för oredlighet.

11 sep 2020, kl 13:44
0

Nämnden för prövning av oredlighet i forskning (NPOF) skapades som en reaktion på Macchiariniskandalen. Nu har nämnden kommit med beslut i ett uppmärksammat anmälningsärende. I beslutet slår nämnden fast att forskaren Karin Dahlman-Wright, tidigare prorektor vid Karolinska institutet, har gjort sig skyldig till oredlighet i forskning. Det fällande beslutet gäller fyra vetenskapliga artiklar, rapporterar Läkartidningen.

Oredlighet innebär enligt lagen en allvarlig avvikelse från god forskningssed i form av fabricering, förfalskning eller plagiering.

Det har varit många turer i ärendet som handlar om artiklar där Karin Dahlman Wright var korresponderande författare eller medförfattare. Enligt anmälningar innehöll artiklarna bildmanipulationer.

Nu har NPOF, som startade vid årsskiftet, prövat ärendet. Totalt har nämnden bedömt sju artiklar. I tre av dem hittade NPOF inget som tydde på bildmanipulationer. Men i fyra andra artiklar anser nämnden det styrkt att forskarna har manipulerat bilder. Detta är, menar nämnden, allvarligt även om manipulationerna påverkade forskningsresultaten lite eller inte alls.

Nämnden anser dessutom att Karin Dahlman-Wright varit grovt oaktsam. Nämnden pekar bland annat på att hon har lång erfarenhet av forskning, att hon varit sisteförfattare för merparten av de aktuella publikationerna och att hon lett de forskningsgrupper som genomfört forskningen.

Karin Dahlman-Wright avgick i fjol från uppdraget som prorektor på grund av oredlighetsärendet. >Läkartidningen skriver att hon nu har avböjt att kommentera det fällande beslutet.

Beslut från NPOF kan överklagas till allmän förvaltningsdomstol.