Ord mot ord i KU
Socialminister Göran Hägglund.

Ord mot ord i KU

Under senaste veckans tre utfrågningar i riksdagens Konstitutionsutskott
med anledning av regeringens styrning av Apoteket AB framträder en
splittrad bild. Klart är att den före detta styrelsen och ägarbolaget
Apoteket Omstrukturering AB haft skilda uppfattningar om företagets
bästa.

21 apr 2010, kl 13:01
1

Först ut att svara på frågor var före detta styrelseordförande Per Båtelson som bland annat uttryckte en lättnad över att de tidigare hemliga nya ägardirektiven (se faktaruta) nu blivit kända.  KU-ordföranden Berit Andnor (S) inledde utfrågningen med att berätta att ledamöterna fått ta del av dem strax innan utfrågningarna inleddes.

Enligt Per Båtelson var det inte det omtalade stoppade Ica-samarbetet, utan framför allt direktiven som gällde Apoteket Farmaci och dosverksamheten som fick den före detta styrelsen att reagera. Dosverksamheten ansågs vara av stor betydelse för Apoteket AB:s internationella expansion. Sammanlagt skulle enligt honom de inskränkningar som ägarinstruktionerna innebar leda till förluster på 10 miljarder kronor.
– Jag tolkade de här begränsningarna som eftergifter för blivande köpare sade Per Båtelson.

En tvistefråga var huruvida OAB kallat till en extra hemlig bolagsstämma när de nya ägardirektiven antogs. Detta skedde enligt Per Båtelson utan att styrelsen informerats. Men Eva-Britt Gustafsson, vd för OAB, hävdade vid sin utfrågning på måndagen att Per Båtelson missat ett viktigt möte med OAB om de nya ägardirektiven och att detta var förklaringen till bristen på information om bolagsstämman.

När en av KU:s mer aktiva frågeställare, Morgan Johansson (S), frågade Eva-Britt Gustafsson vad som hände under perioden mellan den 3 och 18 september förra året, när två nya ägarinstruktioner lämnades till Apoteket AB sade hon att det pågått en tät dialog mellan OAB och Apoteket AB. Enligt henne föreslogs flera förslag till begränsningar i företagets handlingsfrihet av Apotekets vd, Stefan Carlsson. Hon nekade till att påtryckningar från internationella apoteksköpare skulle ha påverkat OAB. Istället var en avgörande fråga att Apotekets samarbete med Ica gått mycket längre än man sagt.

När socialminister Göran Hägglund utfrågades på tisdagen svarade han bland annat att OAB gjorde rätt som avsatte styrelsen.
– Vi såg inget annat alternativ. Motsatsen hade lett till att omregleringen inte hade kunnat genomföras enligt de beslut som riksdagen fattat.

 Thomas Nihlén (MP) är en av de riksdagsledamöter som står bakom anmälningarna till KU.  Han är glad att frågan tagits upp men har inte stora förväntningar på resultatet.
– Erfarenheten säger att det ska väldigt mycket till för att KU ska framföra någon skarp kritik. Tyvärr blir det väldigt ofta så här att ord står mot ord och då är inte utfrågningarna något särskilt kraftfullt verktyg säger han.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Hägglund är utrustad med medicinska insikter som vi röstbe-
    rättigade bör taga tillvara. Dessutom har alliansen hållt var-
    enda vallöfte. Rotavdrag, höjd pension, bättre tandvård, skola
    funkar som förr.