Apoteket borde också fimpa
I mitten av mars skickade apoteket in en begäran till Socialdepartementet om ett extra ekonomiskt bidrag om 18,4 miljoner kronor. Pengarna ska finansiera företagets sluta röka-verksamhet.
Ett lovvärt initiativ men ska staten verkligen stå för de kostnaderna? Varför inte apoteket själv, eller personerna som vill sluta röka? Och är det verkligen Apoteket som är bäst skickat att hjälpa människor att sluta röka?
Initiativet rör upp känslor på nyhetsplats i detta nummer av Läkemedelsvärlden, där det bland annat hävdas att det ?snedvrider konkurrensen och återskapar monopolet?. Det behövs snarare fler aktörer som erbjuder en mångfald av metoder och möjligheter, inte en stor ensam spelare.
Istället för att renodla kärnverksamheten och bli världsbäst på att kostnadseffektivt sälja, distribuera och informera om läkemedel, blir Apoteket alltmer en diversehandel där kärnverksamheten snart är periferverksamheten.
Behandla även dem som inte är sjuka
Trots att vi inte har ett högt blodtryck tycker Astrazeneca att vi ändå ska behandla oss med blodtryckssänkande medicin, för att förhindra uppkomsten av högt blodtryck.
Det framgår efter det att företaget presenterade Trophy-studien den 14 mars.
Patienterna hade inte högt blodtryck när de gick in i studien. Syftet var att undersöka om behandling av icke-sjuka patienter skyddade dem från att utveckla högt blodtryck. Och föga förvånande var det färre som utvecklade högt blodtryck när de behandlades med Atacand, trots att de inte var ?sjuka?.
Medikalisering, någon?
Varför ska Apoteket sponsra cancerfonden?
Nyligen nåddes vi av budskapet att Apoteket är Cancerfondens nya huvudsponsor. Enligt Apotekets presschef Andreas Rosenlund handlar det om ?ett antal miljoner kronor för sponsring av Cancerfonden under tre år? – pengar som skulle kunna användas till annat. Till exempel läkemedelsinformation.
I en tid när patienter tvingas ta ett allt större ansvar för sin sjukdom och behandling, och vill ha mer information, är det just det som Apoteket borde satsa på. Eller att på olika sätt optimera läkemedelsanvändningen. Eller korta köerna. Eller öppna fler apotek. Eller förbättra öppettiderna. Eller alla dessa åtgärder.
– Fokusera på kärnverksamheten, sa Bill.
– Fokus på kärnan, sa Bull.