Opinion – ?15 seconds of fame?

?15 seconds of fame? Den 4 maj skrev Apotekets vd Stefan Carlsson, tillsammans med Pfizers vd Niklas Prager, en debattartikel i Dagens Samhälle. Det var ett läkemedelspolitiskt utspel under rubriken ?Ha fokus på hälsa vid läkemedelsval?. Var är det då med det? Jo, att Pfizers vd gör det är helt normalt. Och att Apotekets vd […]

19 jun 2006, kl 16:16
0

?15 seconds of fame?
Den 4 maj skrev Apotekets vd Stefan Carlsson, tillsammans med Pfizers vd Niklas Prager, en debattartikel i Dagens Samhälle. Det var ett läkemedelspolitiskt utspel under rubriken
?Ha fokus på hälsa vid läkemedelsval?.
Var är det då med det? Jo, att Pfizers vd gör det är helt normalt. Och att Apotekets vd gör det är väl helt ok. Men att Stefan Carlsson gör det tillsammans med EN vd från DET största läkemedelsföretaget är tveksamt. Som monopol ska man väl behandla alla lika? Det hade varit mer smidigt att göra det med Lifs vd, istället för den svenska vd:n på världens största läkemedelsföretag. Vad hände med det producentobundna förhållningssättet?

LRP
Sydvästra Läkemedelskommittén i Stockholm ger ut FiF – Farmaka i Fokus. I senaste numret (2/2006) står att läsa att ?på 2000-talet jämfört med på 1970-talet, var andelen patienter inlagda på sjukhus på grund av läkemedelsbiverkningar högre, patienterna var äldre och hade fler läkemedel per patient. I alla studier var biverkningar av farmakologisk karaktär helt dominerade?. På 70-talet var 6-9 procent av de inlagda patienterna inlagda på grund av biverkningar, idag är motsvarande andel 11-14 procent – trots färre vårdplatser. Då var de 66-71 år gamla, idag 72-77 år gamla. Då hade de i snitt 3,5 läkemedel per patient, idag 6-8 läkemedel per patient. Klinisk farmaci, någon?!

Osäkra läkare
Enligt norska Dagens Medicin (26 maj) är norska läkare osäkra på farmacevterna och deras roll i behandlingen av patienterna. Läkarna tycker att farmacevternas kompetens inte är tillräcklig för att ge patienter råd om läkemedelsval och behandling. Läkarna är också osäkra på om de vill samarbeta med apotekskedjorna, som blivit allt för kommersiella efter omregleringen.
Skulle dessa problem kunna uppstå i Sverige? Självklart. Lösningen? Att landstingen anställer egna farmacevter för arbete i vården – varje dag.

Mutad läkare
En privatläkare i Halland rekryterade 60 patienter till en studie med Seronos psoriasisläkemedel Raptiva (efalizumab). Läkaren skulle få 40 000 kr i ersättning per patient. Läkemedlen fick landstinget betala. Snopet.