Syrgas saknar långsiktig effekt vid hjärtinfarkt
Intensivvårdsrum. Foto: Istock.

Syrgas saknar långsiktig effekt vid hjärtinfarkt

Sluta ge syrgas rutinmässigt vid misstänkt hjärtinfarkt, uppmanar forskare vid Karolinska institutet.

27 aug 2018, kl 11:27
0

För hjärtinfarktpatienter med normal syresättning av blodet gör syrgasbehandling ingen nytta, varken på kortare eller längre sikt. Det är huvudresultatet av en studie som forskare vid Karolinska institutet, KI, nu publicerar online i tidskriften Circulation.

Studien baseras på den registerbaserade, randomiserade prövningen Deto2x-Ami där 6 629 svenska patienter med misstänkt hjärtinfarkt och normal syresättning ingick. De randomiserades till att antingen få syrgasbehandling eller att inte få det.

För ett år sedan rapporterade KI-forskarna i tidskriften New England medical journal de första resultaten av studien. Dessa visade att det efter ett års uppföljning inte fanns några skillnader mellan grupperna när det gällde dödlighet eller återinsjuknande. 

Nu visar en längre uppföljning (medianuppföljning två år) att syrgasbehandling inte heller minskar risken att dö på lång sikt och inte förebygger utveckling av hjärtsvikt, den mest befarade komplikationen av hjärtinfarkt.

– Baserat på detta kan man numera sluta använda syrgas rutinmässigt och sjukvårdspersonalen kan i stället koncentrera sig på mer effektiva åtgärder och skyndsam transport till sjukhuset, säger en av forskarna, Robin Hofmann, biträdande överläkare och forskare vid KI-institutionen för klinisk forskning och utbildning på Södersjukhuset i Stockholm, i en kommentar i samband med publiceringen av den nya studien.

Forskarna har även undersökt om syrgasbehandling kanske ändå har en smärtlindrande effekt hos infarktpatienter, något som vissa har hävdat. Även här är svaret nej, enligt resultat av KI-projektet som nyligen redovisades vid kongressen European society of cardiology. Resultaten visar att syrgasbehandling inte gör någon skillnad när det gäller smärtupplevelse eller användning av smärtlindrande och lugnande läkemedel.