Onödig sjukhusvård

Nu handlar det inte om olämpliga läkemedel utan mer om olämpliga doser.

18 dec 2014, kl 09:02
2

En stor del av äldres sjuklighet orsakas av felaktig medicinering

Närmare var tionde gång en äldre läggs in på sjukhus beror det på läkemedelsbiverkningar. Totalt handlar det om cirka 35 000 fall. Men ungefär 60 procent av dem hade kunnat undvikas enligt studier på området.

Enligt den granskning som Socialstyrelsen precis gjort är läkemedelsbiverkningar idag den enskilt största anledningen till att äldre behöver sjukhusvård. Och ofta handlar det om olämpliga doseringar till äldre.

Enligt Johan Fastbom, utredare på Socialstyrelsen och den som gjort den nya kartläggningen är det oftast hjärt-kärlläkemedel, blodförtunnande, psykofarmaka, antibiotika, diabetesmedel och morfinbesläktade medel som ligger bakom inläggningarna.

De flesta biverkningar är inte orsakade av det man kallar olämpliga läkemedel, till exempel långverkande bensodiazepiner, utan av läkemedel som är viktiga för många.

Tillstånden som patienterna läggs in för är bland annat lågt blodtryck, fall, blödningar, salt- och vätskebalansrubbningar och konfusion.
Lösningen idag är, menar utredaren, inte att sluta behandla utan att bli mer noggranna, se till att doserna blir rätt och att de anpassas till njurfunktionen och att olika behandlingar passar ihop.
Socialstyrelsen planerar nu tillsammans med landets läkemedelskommittéer att ta fram ett instrument som kan användas för att upptäcka och identifiera läkemedelsorsakad sjuklighet hos äldre.
Myndigheten ska också utveckla nya indikatorer att fogas till de tidigare framtagna för god läkemedelsterapi hos äldre.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Med tanke på hur lite tid som läggs på läkemedelsgenomgång på patienter så är siffran snarast förvånande låg. Läkarnas största önskemål i läkemedelsmoduler är en knapp som gör att de kan låna in alla recept och lämna tillbaka alla recept vid inläggning. “så att man slipper bry sig”. Patienternas mediciner tycks alltid ska skötas av “nån annan”. Det vore väl bra tänkt att kirurger/ortopeder m.fl inte ska göra medicinska utredningar utan koncentrera sig på att operera. Men i vår sjukvård idag finns tyvärr inte den “nån annan”. Många vårdcentraler går runt på mer eller mindre enbart hyrläkare. De ser sällan längre än till att lösa det problem som patienten sökt för. Några läkemedelsgenomgångar finns det sällan vare sig tid eller intresse för.
    Så fortsätter patienter ta sina mediciner, nya läggs till men ingen ser helheten. Varje läkare väljer att se till “sin del” av patienten.

    Men patienter kan inte delas upp i delar. Patienter är hela människor, med njurar, lever, undervikt, uttorkning OCH trasiga ben eller tarmvred.

    Min önskan till jultomten är därför att man anställer ett gäng “nån annan” på alla sjukhus. Denna “nån annan” ska arbeta med läkemedelsgenomgångar på alla kliniker. Alla patienter som har fler än fem mediciner ska ha en gnomgång vid varje inläggning alternativt första rond. Tyvärr är det nog ungefär lika sannolikt som att min dotter får den häst som hon har på sin önskelista…

  2. Någon annan skulle kanske vara en apotekare!? Kanske borde det vara en landstingsapotekare som ansvarar för varje individs medicinbehov??

    Är det omöjligt att låta farmaceuter ansvara för total läkemedelslista och låta läkarna ansvara för diagnos och val av behandling??

    Dags att använda farmaceuter i vården på rätt sätt tänker jag…?