Omtvistat samband mellan Apodos och polyfarmaci

Apotekets system för dosdispensering, Apodos, bidrar till högre användning av läkemedel, enligt många experter.
– Systemet tenderar till att användas slentrianmässigt, säger Hans Ekman, Läkemedelschef vid Västra Götalandsregionen.

20 nov 2006, kl 13:06
0

Annons

Han tillägger att det inte gäller alla läkare som skriver ut dosrecept.
– Majoriteten sköter det ordentligt.
Apodos är läkemedel packade i påsar, där varje påse innehåller de preparat som ska tas vid ett och samma tillfälle. Tjänsten är bland annat till för att underlätta för äldre människor som använder många mediciner samtidigt. I Västra Götaland används denna service i högre utsträckning än i andra delar av landet.
I regionen är också polyfarmaci ett större problem än i övriga Sverige enligt en rapport från Socialstyrelsen som presenterades tidigare i år.
– Att det såg illa ut i de här öppna jämförelserna berodde, när vi bröt ner det på subgrupper, just på patienterna med Apodos. Då är det en rimlig hypotes att det är Apodossystemet, eller handhavandet av systemet, som orsakar skillnaden, säger Hans Ekman.
Men dosdispensering har, enligt Ekman, också flera fördelar. Några planer på att ta bort servicen finns därför inte.
– En väg som vi har gått är att tydliggöra riktlinjerna för vem som ska ha Apodos och hur man ska hantera systemet, säger han.
En annan strategi, som han nämner, är att se över dospatienternas användning av mediciner i läkemedelsgenomgångar och på så vis bekämpa onödig medicinering.

Tydlig indikation ska anges
Man kan också understryka betydelsen av att en tydlig indikation anges vid förskrivning. Har en läkare satt in ett läkemedel hos en patient, som har Apodos, utan att ange varför, blir det svårt för en annan läkare att veta när medicinen kan sättas ut. Det finns då risk att läkemedel efter läkemedel adderas till medicinlistan, samtidigt som överflödiga preparat blir kvar.
Johan Fastbom, expert på äldre och läkemedel vid Aging Research Center, Karolinska Institutet, säger att sambandet mellan Apodos och polyfarmaci kan tänkas bero på att det i Apodos är lätt att förnya recept, men kan vara trögt att ändra ordinationer.
Men felaktig statistik är en annan tänkbar orsak, enligt Johan Fastbom.
– Läkemedelsregistret omfattar bara läkemedel köpta på Apoteket och där ingår Apodos, men däremot inte läkemedelsförråd, som används på en del sjukhem. Där är inte medicinerna individbundna och detsamma gäller läkemedel i slutenvård. Då kan det bli så att större andel äldre blir synliga i registret i de delar av landet där Apodos används i hög utsträckning.
Han säger att kopplingen mellan polyfarmaci och dosdispensering är ett ständigt återkommande ämne för diskussion och att det därför vore bra med ?hårda data? som kan ersätta spekulationer.
Eva Sjökvist Saers, chef för Apoteket Produktion, säger att Apoteket inte har gjort någon större undersökning om sambandet.

Betonar fördelar
Hon håller inte med dem som menar att Apodos leder till onödig medicinering och nämner istället flera fördelar med tjänsten. Till exempel är den skonsam för miljön eftersom kasseringen av läkemedel blir mindre.
Hon poängterar att det är läkaren som ansvarar för ordination av läkemedel även vid Apodos, precis som vid all annan förskrivning. Det är läkarens ansvar att patienten inte får överflödiga mediciner, menar hon.
Samuel Lagercrantz