Omregleringen kostar minst 500 miljoner kronor per år

Socialminister Göran Hägglund brukar nämna att staten fick intäkter på 5,9 miljarder kronor under omregleringen. Men då nämner han inte vad omregleringen kostat.

2 sep 2014, kl 10:00
1

Det finns ingen statlig utredning som har räknat på den totala kostnaden för omregleringen, men det går att göra ett överslag. 
 
I samband med försäljningen av apoteksklustren 2009 framkom uppgifter i årsredovisningarna för Apoteket AB och Apoteksgruppen som pekade på att de totala kostnaderna för försäljningen uppgick till cirka 1,5 miljarder kronor. Till det ska sedan läggas marginalhöjningen genom generika-tian som ligger på mellan 400 och 500 miljoner kronor per år. Vissa menar att den betalar sig själv genom schablonsänkningen av priserna på originalläkemedel vid patentutgång.Men eftersom den besparingen kunde ha gjorts utan att avveckla apoteksmonopolet så bör man se marginalhöjningen som en kostnad i alla fall.
 
Vissa menar att man till statens kostnader även bör räkna in den förtjänst som apoteken gör när de förhandlar ner priset på parallellimporterade läkemedel, något som de har tillåtits göra i och med omregleringen. Om apoteksmonopolet hade funnits kvar hade Apoteket AB kunnat förhandla ned priserna på samma sätt och därmed sparat pengar till statskassan, är argumentet. Förtjänsten för parallellimporten har i TLVs senaste beräkning uppskattats till mellan 500 och 600 miljoner kronor per år. 
 
Men Mats Bergman, professor i nationelekonomi vid Södertörns högskola, menar att det inte är riktigt att ta med den eftersom det antagligen hade stridit mot EU-lagstiftningen att låta ett nationellt monopol agera för att sänka parallellimportörenas priser.
 
Om förtjänsten från parallellimportsförhandlingarna inte tas med blir det alltså 1,5 miljarder i en engångskostnad plus 400 till 500 miljoner om året. Utslaget på de fem år den nya apoteksmarknaden har funnits blir det mellan 700 och 800 miljoner kronor per år.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Det intressanta är ju vad vi får för skattepengarna. Hur många apotek, hur mycket öppettider och hur tillgängligheten på läkemedel ser ut i förhållande till vad kostnaderna är frö samhället. Jag vill hävda att det hårdare regelverket kring generika också har gett oss en försämrad tillgänglighet på läkemedel. Samtidigt finns det ett europeiskt problem kring just tillgång på läkemedel som även drabbar Sverige. Och det problemet har ökat.