Studien, som publiceras i senaste numret av Jama, baseras på tidigare kliniska prövningar med totalt 68 000 patienter. Enligt de grekiska forskarna bakom analysen har fettsyror inte någon påverkan alls på dödsfallen. Det fanns inte någon skillnad oavsett om individerna fått sina fettsyror via tabletter eller från fisk i kosten.
Det här resultatet stöder en tidigare studie från en grupp koreanska forskare. Den bygger på resultaten från 20 000 deltagare, och visade inte heller någon förbättrad hjärthälsa hos de som använde fettsyror.
Den nu publicerade analysen bygger på 18 placebokontrollerade studier, de äldsta från slutet av 1980-talet.
– Eftersom människor som äter mycket fisk visat sig leva längre trodde forskarna tidigare att man genom att utvinna enbart den aktiva substansen skulle få samma resultat. Nu vet vi att man inte kan tänka på enskilda näringsämnen isolerat, säger Alice Lichtenstein, professor i medicin på avdelningen för klinisk forskning och hälsa vid Bostons universitet i en kommentar.
Att fiskätare drabbas av mindre hjärtproblem beror helt enkelt på att de därmed också äter färre stekar och hamburgare, menar hon.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Vem kontrollerade urvalet av studier till denna metaanalys?