Enligt Koll på Läkemedel får en av tre pensionärer äldre än 80 år mediciner som Socialstyrelsen anser bör undvikas vid behandling av äldre. Variationerna är stora över landet och visar på uppenbara brister i vårdkvaliteten.
Koll på läkemedel kräver att förskrivningen av olämpliga läkemedel hos äldre halveras under 2012 och på sikt stoppas. Därför har man tagit fram Okloka listan som vänder sig till de som är äldre och använder läkemedel. Listan presenterades igår under den pågående Kvalitetsmässan i Göteborg, och kan hjälpa äldre att undvika olämpliga läkemedel när vården brister och allt för få läkare tar ett samlat ansvarar för den medicinska behandlingen.
Läkemedel som klassats som olämpliga innebär att den äldre patienten löper en hög risk att drabbas av biverkningar. Läkemedlen ska enligt Socialstyrelsen bara användas om det finns särskilda behov och om nyttan är större än riskerna. Användningen ska dessutom följas upp regelbundet. En stor utmaning är att medicinerna ofta ordineras av olika läkare, som saknar en helhetsbild av den äldre patientens behov och behandling.
? Den främsta förklaringen till den bristande kvaliteten är att ingen läkare tar ett helhetsansvar för behandlingen. Vi kräver att en ansvarig läkare har en samlad överblick av patientens sjukdomsbild och därmed koll på alla de mediciner han eller hon behandlas med. Med enkla medel kan vi spara onödigt lidande och kostnader, säger Lars Nilsson, SPF.
Koll på läkemedel vill bland annat uppnå:
? Halvera andelen av äldre över 80 år som behandlas med olämpliga läkemedel
? Varje äldre patient ska få en läkare med totalansvar för all medicinering, en dirigent
? Bättre dokumentation av de läkemedel som ordineras till äldre
? Årliga läkemedelsgenomgångar för äldre som behandlas för flera sjukdomar.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
Mycket bra att alla nivåer arbetar för rätt läkemedel,rätt dos och i rätt tid. Att uppföljningar sker med jämna mellan rum Bra att SPF o PRO driver på ifrågan.
Mycket bra att alla nivåer arbetar för rätt läkemedel,rätt dos och i rätt tid. Att uppföljningar sker med jämna mellan rum. Bra att SPF o PRO driver på i frågan.
Tanken är god. Men på slutet sägs att om man har något av de angivna preparaten ska man skriva en anmälan till Socialstyrelsen. Jag tror att det är klokt att prata med den ansvarige doktorn istället. Det kan vara en rimlig avvägning som ligger bakom trots allt.