Oklart rättsläge kan utnyttjas av nya aktörer

Om EG-domstolen och Stockholms tingsrätt slår fast att Krister Hanner inte begick ett brott när han 2001 sålde nikotinläkemedel i sin butik, kan det i praktiken bli riskfritt att sälja receptfria läkemedel i handeln. Detta förutsatt att regeringen inte förberett ett nytt regelverk som via riksdagen kan träda i kraft omgående.

18 jun 2004, kl 18:49
0

I skrivande stund är dock aktivitetsnivån i frågan låg på såväl Regeringskansliet som Läkemedelsverket.
? Vi driver i nuläget inget särskilt förberedelsearbete, även om vi förstås tittar på frågan och analyserar den, säger Hans Hagelin, ämnessakkunnig på Socialdepartementet.
Ett vanligt sätt att lagstifta är att ett berört verk får i uppdrag att utforma kompletterande bestämmelser som sedan inlemmas i den svenska lagstiftningen genom en ramlag. Läkemedelsverket hade dock i mitten av juni ännu inte fått något uppdrag.
? Något aktivt förberedande arbete pågår inte hos oss, säger Anita Finne-Grahnén, direktör på Läkemedelsverket.
Riksdagsledamoten Tobias Billström (m) har i en interpellation till socialminister Lars Engqvist nyligen frågat om regeringen tänker se till att direktiv utfärdas till Läkemedelsverket. Frågan besvarades måndagen den 14 juni, efter denna tidnings pressläggning.
? Nya aktörer på marknaden måste ges klara och enkla regler att hålla sig till från början, säger Tobias Billström.

Hoppas på framsynthet

Thomas Svaton, vd för Svensk Dagligvaruhandel, utesluter inte att enskilda aktörer efter domen i Luxemburg kommer att utnyttja en situation där Sveriges nationella lagstiftning satts ur spel.
? Vi får hoppas att regeringen är framsynt och ser till att en sådan situation inte uppstår. Det skulle inte förvåna mig om man nu sent om sider vidtar förberedande åtgärder.
Göran Alsterlind, apotekare och omvärldsanalytiker, tror att EU enligt hittillsvarande praxis kan ge den svenska regeringen omkring ett år på sig att ta fram en avvecklingsplan för apoteksmonopolet. Under den tiden tvingas man tillsätta en ny utredning.
? Det blir förmodligen en juridiskt inriktad tjänstemannautredning.
Även han tror att vissa aktörer kan komma att utnyttja en eventuell avsaknad av nationell reglering.
? Hur mycket de vågar beror på domens exakta utformning. Men det finns alltid entreprenörer som utnyttjar tillfällen om sådana dyker upp. Jag skulle dock gissa att det blir små aktörer snarare än större internationella kedjor i ett oklart rättsläge. Ett ärende i EG-domstolen är normerande men inte lika starkt som ett direktiv i stil med det kommande tjänstedirektivet.