Egentligen vet man ganska lite om vaccinationstäckningen när det gäller HPV. Statistik från slutet av oktober förra året visar på en 55 procentig täckning bland flickor födda 1999. Men de uppgifterna är osäkra eftersom det bygger på frivillig inrapportering.
– Det är en minisiffra, men det är svårt att veta hur många fler som faktiskt är vaccinerade, säger Anders Tegnell, chef för avdelningen för analys och prevention vid Smittskyddsinstitutet.
Anders Tegnell lutar sig hellre mot en skolenkät som institutet gjorde i våras. Det var en liten enkät, 175 skolor i 85 kommuner ingick.
– Den gav en betydligt positivare bild. Enligt den ligger vi på en betydligt högre nivå, cirka 80 procent och det känns ganska betryggande med tanke på att det är ett nytt vaccin som kräver en betydande arbetsinsats. På en del skolor uppgav man samma fantastiska nivå som för mässling som ligger på 97-98 procents täckning.
Men vad säger att en skolenkät är mer tillförlitlig än den frivilliga rapporteringen?
– Enkäten är en fråga direkt till ett antal skolsköterskor och de har av hävd bra koll på andelen som vaccineras. Det finns inte någon anledning att de skulle ha fel, säger Anders Tegnell.
Den frivilliga registreringen bygger dels på att ungdomarna blir tillfrågade om det är ok att uppgift om vaccineringen läggs in och dels på ett positivt svar.
– Och vi vet att många vaccinationer genomförs utan att man blir tillfrågad och att en andel av de tillfrågade säger nej.
Att statistiken över HPV-vaccineringen är osäker beror på att vaccineringen började på allvar i våras och att det obligatoriska vaccinationsregistret kom igång nu till årsskiftet.
– Så vi har befunnit oss i ett stadium mellan två system. Tidigare har vi haft ett systematiskt insamlande av data från BVC- och skolsköterskor för barnvaccinationsprogrammet. Men eftersom HPV-vaccineringen kom igång så sent på grund av upphandlingsproblemen så påbörjade vi inte någon sådan systematisk inrapportering för HPV, förklarar Anders Tegnell.
Om täckningsgraden för HPV förefaller god om än osäker så är Anders Tegnell mer bekymrad när det gäller vaccinering mot årets säsonginfluensa. Inte heller här har man några säkra uppgifter ännu, insamlandet brukar ske mot slutet av säsongen.
– Men tyvärr tyder det mesta på att vi fortsätter att tappa där och inte alls kommer upp i den täckningsgrad vi hade innan pandemin.
Innan pandemin började man närma sig 70 procent vaccinerade bland de som är 65 år eller äldre. Ny visar preliminära siffror på att man kan komma upp i kanske 50-55 procent vaccinerade i samma grupp, tror Anders Tegnell.