Ohållbar situation fick doktorander att sluta

Tre doktorander vid Institutionen för Farmaci vid Uppsala universitet sa i slutet av november upp sig från sina doktorandtjänster.

23 aug 2002, kl 22:29
0

Två av doktoranderna hade varit inskrivna i ett år och den tredje hade nyligen börjat sina forskarstudier.
Uppgifter som Läkemedelsvärlden fått tillgång till talar för att personal- och ledningssituationen har varit ohållbar. Ingen av doktoranderna vill tala om vad som har hänt men det är känt sen tidigare att det har funnits problem inom forskargruppen.
? Det här är inget nytt. Jag har fått signaler tidigare att det inte har fungerat. Undervisning och forskning var det inget fel på, det var de arbetsledande egenskaperna som inte fungerade, säger Lennart Dencker, dekanus på Farmacevtiska fakulteten.
Enligt Ulf Heyman, avdelningsdirektör på kansliet för medicin och farmaci, är det inte ovanligt att doktorander säger upp sig.
? Att en doktorand slutar händer emellanåt. Men när tre gör det någorlunda samtidigt är det antingen miljön eller handledningen som det är fel på och som måste ändras.


Någon form av omflyttning
Dag Isacson, professor i farmakoepidemiologi vid Institutionen för Farmaci, säger att man i oktober hade ett möte med Uppsala universitets vice rektor Bengt Westermark, som också är chef för det nya vetenskapsområdet bestående av den medicinska och den farmacevtiska fakulteten.
? Mötet var påkallat av mig och Lennart Dencker för att diskutera en eventuell omflyttning inom vetenskapsområdet, av hela avdelningen alternativt en mindre forskargrupp, säger Dag Isacsson.
? Det är två forskare som omfattas men en sån här omflyttning är inte så dramatisk i vår värld. Vi räknar med att vara klara innan sommaren. Undervisningen inom samhällsfarmaci ska fortsätta men hur är ännu oklart, säger Bengt Westermark.
Eva Brittebo är samordnare för forskarutbildningen vid Farmaceutiska fakulteten. Hon framhåller att det är något speciellt som hänt men att det inte gäller hela fakulteten.
? I en studie av forskarutbildningen vid Uppsala universitet som gjordes 1999 var fakultetens doktorander de mest positiva vid hela universitetet.


Speciell situation
Jämfört med övriga universitetet är Farmacevtiska fakultetens forskarstuderande gynnade i sammanhanget. Fakulteten är liten, beslutsvägar är ofta korta och i princip alla forskarstuderande har en riktig doktorandtjänst till skillnad från andra fakulteter där finansieringen är mer osäker.
Inom fakulteten görs det varje år en uppföljning av doktorandernas studieplaner för att prefekten på ett tidigt stadium ska kunna uppmärksamma problem och vidta lämpliga åtgärder. Även relationsproblem mellan doktoranden och handledaren ska tas med här.
? Men här har antingen uppföljningen inte gjorts, prefekten har inte fått ta del av den eller inte gjort något åt den, säger Eva Brittebo.
Chris Bingefors, universitetslektor på Institutionen för Farmaci, säger att någon komplett utvärdering aldrig gjordes.
? Skriftlig redovisning enligt fakultetens regler har gjorts av doktoranderna till prefekten. Däremot har handledarna och doktoranderna inte hunnit gå igenom den tillsammans på grund av att olika kurser pågått.
Chris Bingefors anser att problemen på avdelningen beror på flyttning till nya lokaler, att ?alla har haft en jobbig tid?, olika ledigheter som inte har kunnat täckas och att avdelningens forskning fått för litet positiv uppmärksamhet.
Hon får medhåll av Dag Isacsson.
? Jag tycker att det är djupt beklagligt att doktoranderna säger upp sig. Det har varit en speciell situation på avdelningen eftersom vi har haft svårt att få tag på seniora forskare och handledare. Dessutom är vi en liten avdelning inom ett annorlunda område.
Andra anledningar till avdelningens problem är enligt Chris Bingefors tjänstledigheter och sjukskrivningar på grund av utbrändhet.


Ovanligt med uppsägningar
Enligt en undersökning som Läkemedelsvärlden gjort är det ovanligt att doktorander säger upp sig. En mailförfrågan som skickades ut till 125 professorer på de farmacevtiska och medicinska fakulteterna i Uppsala har besvarats av nästan 60. Det stora flertalet svarar att det händer att någon doktorand slutar sin tjänst före examen, men att det är ovanligt.
Under den senaste sexårsperioden har fem doktorander disputerat från samhällsfarmacigruppen. Under samma tid har minst sex sagt upp sig.