I förra numret skrev vi om ett svenskt företag som sålde receptbelagda läkemedel via Internet (se Läkemedelsvärlden nr 7/8 sidan 11). Det aktuella företaget, ScandMed i Göteborg, struntade i att lösa ut ett rekommenderat brev från Läkemedelsverket, där verket ställde frågor om verksamheten.
Därmed har ärendet lämnats vidare till polisen. En svårighet i sammanhanget är att polisen har haft dåliga kunskaper om hur brott via Internet ska utredas. Dessutom är inte lagen i fas med den snabba utvecklingen av tekniken.
Allt fler nätapotek
Internetapotekaren är långt ifrån ensam om att sälja receptbelagda läkemedel via nätet. I en rapport som tagits fram av American Medical Association hävdas att det finns minst 400 hemsidor där receptbelagda läkemedel kan beställas.
Kunden behöver inte ha skaffat ett recept i förväg. Nätapotekaren erbjuder i stället ett recept efter att kunden har svarat på några frågor om sin hälsa.
Agerandet är tveksamt utifrån medicinskt-etiska principer. Det ?faller långt under kraven på minimistandard för medicinsk omsorg?, konstaterar rapporten. Minst tio amerikanska läkare, som skriver ut recept på detta sätt, granskas för närvarande av myndigheterna.