Oberoende utbildning ska stoppa kostnadsökning i Skåne

För att komma till rätta med de ökande läkemedelskostnaderna köper Region Skåne in motsvarande sju heltidstjänster från Apoteket. Till en årlig kostnad av fem miljoner ska de utbilda och informera regionens anställda i rationell läkemedelsanvändning.

21 maj 2004, kl 16:16
0

När läkemedelskostnaderna i de flesta svenska landsting sjunker ökar de istället i Skåne.
I mars låg Region Skånes totala läkemedelsnota på 236 miljoner kronor inklusive moms, en ökning med 8,2 procent jämfört med mars 2003. Jämfört med genomsnittet i Sverige är läkemedelskostnaden 46 kronor högre per person i Skåne.
? Jag tror att det delvis hänger samman med den decentraliserade läkemedelsbudget vi har i Skåne. Många enheter mutar in sitt revir genom att skriva mycket och dyrare läkemedel. Vi måste få en mer kostnadseffektiv och rationell läkemedelsanvändning i Skåne, säger Bodil Ericsson, administrativ chef vid Läkemedelsrådet.
Sedan årsskiftet är kostnadsansvaret delegerat till förvaltningsnivå, som har uppdraget att delegera vidare till kliniknivå.
? Vi vill att det medicinska ansvaret ska sammanfalla med kostnadsansvaret, säger Bodil Ericsson.

Skriver dyra läkemedel

Helena Lundahl är distriktschef på Apoteket i Skåne, inom affärsområde Vård/Tjänsteutveckling. Enligt henne beror ökningen i Skåne bland annat på den goda tillgängligheten på vård i Skåne.
? Det finns tio sjukhus här nere, två universitetssjukhus och många privatläkare. Det ger en ökad volym. Dessutom skriver läkarna ut dyrare läkemedel jämfört med riksgenomsnittet, som till exempel protonpumpshämmare, coxiber och Plavix.
Helena Lundahl menar att det krävs en attitydförändring och en ökad kostnadsmedvetenhet bland regionens läkare.
? Skånska läkare måste bli bättre på att följa riktlinjer och rekommendationer. De måste koppla sitt medicinska kunnande till ett ekonomiskt tänkande.

Kan inte matcha industrin

För att råda bot på kostnadsutvecklingen köper Läkemedelsrådet in motsvarande sju heltidstjänster från Apoteket. Dessa riktas mot all sjukvårds- och omsorgspersonal och innefattar utbildningsinsatser om läkemedel, information om rekommenderade läkemedel, samt läkemedelsgenomgångar. Till en årlig kostnad på fem miljoner kronor.
? Informationsapotekare och informationsläkare besöker arbetsplatser med information, som läkemedelsindustrins konsulentbesök. Men tyvärr har vi inte vare sig informationsläkare eller medel nog att matcha industrins massiva insatser, säger Bodil Ericsson.
Slutligen upprättas så kallade läkemedelsplaner på i princip alla kliniker, som enligt Bodil Ericsson ska inspirera till egen uppföljning av läkemedelsförskrivning.
? Vi besöker arbetsplatserna med statistik över enhetens läkemedelsförskrivning. Jämförelser görs med statistik från likartad verksamhet och diskuteras utifrån den enskilda enhetens särskilda förutsättningar, berättar Bodil Ericsson.

Ligger långt fram

Projektet med läkemedelsplaner startades som en förberedelse för den decentraliserade läkemedelsbudgeten som Region Skåne har sedan årsskiftet.

Även Apoteket är involverat i arbetet med läkemedelsplaner i Skåne.
? Vår ambition är att inspirera enheterna till att lägga upp egna mål för förskrivningen, baserade på kvalitet i läkemedelsförskrivningen. Det omfattar givetvis god hushållning av enhetens resurser, samt att själva aktivt följa upp dessa.
? Vi är med och gör en nulägesbeskrivning på lokala enheter, kopplar det till landstingets mål, hjälper till att sätta upp mål och genomför olika sorters uppföljningsbesök, säger Helena Lundahl.
I arbetet ingår också att ta fram egna profiler för förskrivare.
? Här är Region Skåne bland de första att ha ett avtal med oss på Apoteket.

Måste visa resultat

Helena Lundahl berättar att Region Skåne arbetar mer kontinuerligt, och köper förhållandevis mer tjänster av Apoteket, än de flesta andra landsting.
? Det handlar om olika former av läkemedelsgenomgångar, oberoende information och utbildning till sjukvården, säger Helena Lundahl.
Bodil Ericsson håller med.
? Vi tillhör några få landsting som verkligen samordnar arbetet. Allt knyts till Läkemedelsrådet och görs sedan tillgängligt för hela regionen.
Bodil Ericsson tror och hoppas att effekterna av arbetet kommer att synas på kostnadsutvecklingen under det kommande halvåret.
? Det är oerhört viktigt att vårt arbete visar resultat i de ekonomiska siffrorna, säger Bodil Ericsson.