När kunden skulle hämta ut receptet på antibiotika som hen fått utskrivit tidigare samma dag kom en tidigare registrerad beställning fram. Medarbetaren utgick från att det var det läkemedlet som skulle hämtas ut och vid kundreservationshyllan plockades fel läkemedel som var avsett för en annan kund med ett liknande namn.
Innan felet upptäcktes hann kunden ta en tablett. Kunden mådde dåligt och tog sig till akutmottagningen där man konstaterade magsmärtor, muntorrhet och illamående.
Händelsen anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt en lex Maria. Enligt anmälan har händelsen kunnat medföra allvarlig vårdskada.
Av en internutredning av kvalitetschefen och apotekschefens händelseanalys framkom det senare att medarbetaren som expedierade kunden saknade behörighet med att arbeta med recept. Detta eftersom hon inte var klar med sin apotekarutbildning. Därmed har apotekschefen brustit eftersom man låtit personal utan formell utbildning hantera recept. Enligt apotekets rutin ska personalen dubbelkolla vilket läkemedel kunden vill hämta ut, men på grund av språksvårigheter fungerade inte det. I och med att ett ej uthämtat läkemedel låg kvar i expeditionssystemet konstaterades även brister i hanteringen av kundreservationer.
Ivo har avslutat ärendet med bedömningen att apotekets interna utredning uppfyller kraven samt att apoteket fullgjort sin anmälningsskyldighet.
Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer
“Apotekaren utgick från att det var det läkemedlet som skulle hämtas ut(…)”
“(…)framkom det senare att medarbetaren som expedierade kunden saknade behörighet med att arbeta med recept”
Föreligger det något slags begreppsförvirring här? En apotekare är behörig att expediera recept. Eller, för att förtydliga: Apotekare är inte nödvändigtvis samma sak som apotekspersonal.
Det råder en ofattbar brist hos journalister och majoriteten i media i förståelsen av de mest grundläggande namnen på utbildningarna som tillåter en att jobba på apotek. Att en journalist som skriver på Läkemedelsvärlden inte kan namnen på utbildningarna för de som jobbar med läkemedel och läkemedelsanvändning är förvånande för mig. Här kommer ett mycket enkelt förtydligande som jag uppmanar att journalister och människor som är intresserade av att veta vilka som expedierar deras läkemedel att läsa:
1- En apotekare har gått en 5-årig utbildning och fått apotekarexamen (Master of Science in Pharmacy). Kan mest om läkemedel och kan jobba inom industrin, på den offentliga sektorn såväl som på apotek. Är behörig att expediera recept.
2- En receptarie har gått en 3 årig utbildning och får framförallt jobba på apotek. Är behörig att expediera recept.
Farmaceut är ett samlingsnamn som omfattar apotekare och receptarier.
3- En apotekstekniker har gått en kortare utbildning (3 terminer), yrkesutbildning eller en intern kurs hos något apotek och får endast ge råd på receptfria produkter. De får endast plocka läkemedel (en viss kurs krävs) och vänta på att en farmaceut ska godkänna, signera och lämna ut läkemedel.
4- Apoteksbiträde omfattar personer med kassaansvar och som hanterar varor (frontning, plockning etc.). Har ingen behörighet.
Hoppas att det blev tydligt vilka som jobbar på apotek och vad skillnaden är mellan dem.
Alla medarbetare inom samtliga yrkesgrupper känner sig ouppskattade, underbetalda och missförstådda av media.
Så vi ska förstå det som att apotekarstudenten (inte medarbetaren) inte kommit så långt in i praktiken att hen fått temporär behörighet att expediera recept? För efter 3 månaders praktik kan en apotekarstudent, efter ansökan, expediera recept självständigt. Men det var kanske för mycket begärt att någon skulle känna till den enkla regeln om apotekspraktik. På Läkemedelsvärlden. Suck.