Nytt vaccinsamarbete inom EU

Ett nytt samarbete ska övervaka vaccinering i Europa. Om det kommer signaler att något är fel ska de upptäckas snabbare.

27 nov 2013, kl 14:05
0

Lisen Arnheim Dahlström Foto: Stefan Zimmerman

Projektet ADVANCE har fått 95 miljoner kronor i stöd av Innovative Medicines Initiative, IMI, för att bygga upp en infrastruktur för att snabbare utvärdera säkerheten och effektiviteten hos vaccin i Europa. Det står för Accelerated Development of VAccine benefit-risk Collaboration in Europe och förhoppningen är att myndigheter ska kunna fatta snabba och välinformerade beslut kring strategier för vaccination.
– I första hand ska vi kartlägga vad och hur de olika länderna övervakar vaccination och följer upp på kort och lång sikt. Från tidigare erfarenhet vet vi att övervakning och datainsamling kan se väldigt olika ut, så vi behöver metoder för att harmonisera, säger Lisen Arnheim Dahlström, docent vid Karolinska institutet och den som leder den svenska delen av projektet.

Ett syfte med ADVANCE är att på ett enat sätt kommunicera kring vaccin i Europa.
– Det är viktigt för att bibehålla förtroendet för vacciner. Det finns tecken på att förtroendet inte är lika högt idag som det har varit.

Andra anledningar är att många möjliga biverkningar är så pass ovanliga att man behöver ett större patientunderlag än från bara ett land och att om det kommer biverkningsrapporter från bara ett land kan man göra jämförelser och försöka ta reda på vad det beror på.

Projektet är femårigt, men syftet är att man ska bygga upp en infrastruktur som kan användas även efter projektets slut.
– Om vi bygger upp något mer hållbart så kan det snabbare ge oss information om det kommer signaler om något vaccin, säger Lisen Arnheim Dahlström.

ADVANCE koordineras från Erasmusuniversitetet i Rotterdam, och bland annat EMA, ECDC, Smittskyddsinstitutet, universitet och läkemedelsföretag ingår i samarbetet. Det är första gången EU startar ett övervakningsprogram kring enbart vaccin. USA har ett liknande program, VAERS.

IMI är ett samarbete mellan EU och den europeiska läkemedelsbranschorganisationen Efpia.