Mer än en miljon människor dör varje år av malaria. I vissa länder är sjukdomen nu resistent mot alla tillgängliga förstahandsmedel.
Forskare från Skottland och Thailand publicerade nyligen forskningsresultat (nätet 21 april i Nature Structural Biology) som kan förklara hur parasiten har kunnat komma undan effekten av antifolater, en av de viktigaste klasserna anti-malaria läkemedel.
Forskningen fokuserade på ett protein, kallat DHFR, som parasiten producerar för att hålla sig själv vid liv. Läkemedlet pyrimetamin togs fram för att blockera denna process, men har med tiden blivit allt mindre effektivt. Forskarna har producerat stora kvantiteter av DHFR och identifierat dess kristallstruktur.
De har bilder som visar proteinet enbart, proteinet tillsammans med läkemedlet samt när det har muterat och blivit resistent. De räknar med att kunna använda de högt upplösta bilderna som modell för nya generationer av läkemedel.
Vid ett expertmöte i slutet av april presenterades en rapport om malaria i Afrika som visar att 3000 barn dör i sjukdomen varje dag eller ett barn varje 30:e sekund. Rapporten bekräftar också att resistensutveckling gjort att det billigaste och mest tillgängliga läkemedlet, klorokin, nu är praktiskt taget verkningslöst i stora delar av Afrika. Behovet av ett malariavaccin blir allt större, men forskarna tror att det kan dröja tio år innan det finns tillgängligt.
- Läkemedel
Nytt sätt att komma åt malariaresistens
Forskare har nyligen gjort en upptäckt som förklarar hur malariainfektion utvecklar resistens mot läkemedel, något som kan ge nya läkemedel för sjukdomen.