Nationellt kvalitetsregister för sprututbyte införs
Martin Kåberg, initiativtagare till InfCare sprututbyte. Foto: Oskar Omne.

Nationellt kvalitetsregister för sprututbyte införs

Martin Kåberg är initiativtagare till InfCare sprututbyte som nu blir ett nationellt kvalitetsregister.

17 feb 2021, kl 14:38
0

Annons

InfCare sprututbyte har sedan flera år tillbaka använts som ett kvalitetsregister för sprututbyteskliniker i flera regioner i Sverige. Nu blir Infcare sprututbyte godkänt som nationellt kvalitetsregister vilket innebär att arbetet samordnas på en nationell nivå.

– Det här kommer att göra det möjligt för beslutsfattare och de som jobbar i verksamheterna att anpassa sina resurser samt utvärdera sitt arbete på ett enklare sätt, säger Martin Kåberg, infektionsläkare och medicinskt ansvarig för sprututbytet i Stockholm samt initiativtagare till InfCare sprututbyte.

Sprututbyte viktigt för att få vårdkontakt

Sprututbyte är en viktig verksamhet för att minska smittsamma sjukdomar bland personer som injicerar droger. Det gör det också lättare för dessa personer att komma i kontakt med vården.

Enligt Martin Kåberg kommer det nya nationella kvalitetsregistret att ge förutsättningar för att förstå hur stor den här gruppen människor är.

– Det här kommer att ge mycket information om en grupp  som vi inte vet så mycket om. Registret är också en jätteviktig faktor i att eliminera hepatit C. Det är ett bra sätt att få mer kunskap och höja kvaliteten i vården, säger han.

När registret nu blir nationellt inrättas en nationell registerhållare och en officiell styrgrupp med representanter från sprututbyteskliniker i olika regioner. Registret ger möjlighet att kunna följa upp, bedriva forskning och se trender baserat på avidentifierade data på nationell nivå.

– Tidigare har regionerna haft bra uppfattning om sin egna data, men det har saknats ett nationellt perspektiv där vi kan jämföra regioner med varandra. Med det nya nationella kvalitetsregistret kan vi till exempel se hur många sprutor vi delar ut totalt och hur smittspridningen ser ut i olika regioner. Vi får också möjlighet att göra nationella sammanställningar varje år vilket inte har gjorts förut, säger Martin Kåberg.

Han tror att det nationella kvalitetsregistret kommer att utgöra en kunskapsbas för framtida arbete.

– Sprututbyte har många olika mål. Det handlar om att dela ut sprutor och jobba med smittskydd preventivt, men också om att jobba med hälsa och livskvalitet. Ett annat mål att kunna följa upp hur de går för de personer som är på sprututbyte, säger han.

Glesare mellan besöken under pandemin

Sprututbytet i Stockholm har haft öppet som vanligt under pandemin. Martin Kåberg berättar att det har gått att se vissa förändringar i mönstret då det bland annat har varit glesare mellan besöken för vissa personer.

– Det är förstås bra ur en smittskyddssynpunkt när det gäller covid-19, men det är en nackdel att personerna inte få tillräckligt med sprutor. Antalet personer som besöker oss har dock inte minskat, snarare tvärtom då vi har nått nya individer. Vi har också sett att antalet provtagningar för hiv och hepatit C har minskat under året, men vi har än så länge inte sett någon negativ effekt av detta.