För att möta kritik som riktas mot samarbeten mellan apotek och vårdaktörer har Sveriges apoteksförening tillsammans med sina medlemmar tagit fram ett nytt etiskt ramverk.
Samarbeten är en växande trend
De senaste åren har det gått att se en växande trend av samarbeten mellan apoteksaktörer och nätläkarföretag. Till exempel har Apoteket AB blivit delägare i Doktor24 och Apotek hjärtat har köpt in sig i Min doktor. Även andra samarbeten, utan ägarrelationer, finns mellan Kronans apotek och doktor.se samt mellan Kry och såväl Lloyds apotek som nätapoteket Meds.
Som Läkemedelsvärlden tidigare har rapporterat om så har kopplingarna mellan apotek och vårdgivare väckt debatt. Kritiker menar att samarbetena skapar en risk för att vinstintressen driver på läkemedelsförskrivningen och vårdutnyttjandet.
Läkemedelsverket fick därför hösten 2019 i uppdrag av regeringen att se över lagstiftningen. Myndigheten kom då bland annat med förslaget att vårdföretag inte ska få äga apotek och vice versa. Läkemedelsverket tog dock inte ställning till något förbud, utan ansåg att regeringen bör analysera frågan vidare.
Kritik anledning till nytt ramverk
Sveriges apoteksförening har nu tagit fram ett etiskt ramverk för samarbeten mellan vård och apotek. En av anledningarna till detta är just den kritik som har framförts, menar Johan Wallér, vd för Sveriges apotekförening.
– Det finns inga belägg för kritiken och det ingen som har brutit mot några regler eller betett sig oetiskt på något sätt. Men vi vill motverka detta misstänkliggörande mot de samarbeten som finns och tyckte att det var viktigt visa hur vi ser på saken, säger han.
I ramverket står att alla samarbeten ska utgå från hälso- och sjukvårdslagen och att konkurrensen mellan olika aktörer inte ska snedvridas. Det beskriver också hur hänvisningar mellan vård och apotek ska fungera.
När apoteken och vården ingår samarbeten är det för att hitta lösningar på problem, menar Johan Wallér.
– Meningen är att det ska göra det enklare för kunder och patienter. Det görs utifrån patientens bästa, säger han.
Läkemedelsverket har ju föreslagit begränsningar av ägandeförhållandena mellan apotek och vårdgivare. Vill ni med ramverket försöka motverka denna begränsning?
– Nej, ramverket handlar inte om ägande. Vi vill att samarbeten ska vila på en sund etisk plattform och utgå från patientens behov. Hur samarbetet organiseras har ingen betydelse.