Nytt doktorandprogram ska utbilda inom ATMP

Nytt doktorandprogram ska utbilda inom ATMP

En utbildning som handlar om avancerade terapier och vänder sig till doktorander ska starta 2024.

15 dec 2022, kl 08:51
0

Johan Flygare. Foto: Johan Persson

Ett nytt doktorandprogram med målet att höja kompetensen inom avancerade terapiläkemedel ska starta i Sverige. Utbildningen, som heter Doctoral program in preclinical and clinical advanced therapies, är ett samarbete mellan fem lärosäten och ska koordineras från Lunds universitet. Utbildningen har finansierats med 47 miljoner kronor från Vetenskapsrådet.

– ATMP är det snabbast växande fältet inom medicin just nu och är därför viktigt att satsa på. Vi har som förhoppning att Sverige ska får en mer ledande roll inom området, säger Johan Flygare som är forskare på avdelningen för molekylärmedicin och genterapi vid Lunds universitet, samt koordinator för det nya programmet.

Brist på spetskompetens om ATMP

ATMP står för Advanced therapy medicinal product och handlar om cell- och genterapier samt modifierade vävnadstekniska produkter. Läkemedlen består av gener, celler eller vävnad som har modifierats i betydande omfattning, eller att materialet får en annan funktion hos den mottagande patienten. Behandlingarna är skräddarsydda och har potential att bota svåra sjukdomar.

Eftersom ATMP är relativt nytt finns det en brist på spetskompetens för dessa avancerade behandlingar, både inom akademien, vården och läkemedelsindustrin.

– Det finns ett stort behov av utbildning inom ATMP. Det kommer att behövas cirka 500 personer med den här kompetensen inom fem år i Sverige, säger Johan Flygare.

Behov av samordning

Det är mot bakgrund av detta, samt att det finns ett behov av att samordna forskningen inom ATMP i Sverige, som det nya doktorandprogrammet ska starta.

– Tanken är att det ska vara ett nationellt program. Tidigare har det funnits ett lokalt fokus och många forskare har jobbat lite på sin egen kant. Det här är ett sätt att binda ihop forskningen mellan olika lärosäten och utbilda doktorander tillsammans, säger Johan Flygare.

Programmet ska utlysas under 2023 och de första personerna beräknas antas till utbildningen under 2024. I den första omgången kommer 13 personer att antas. Doktorandernas projekt kommer att väljas ut av extern expertgrupp.

– Beviljade projekt skall inte bara vara starka individuellt utan också komplettera varandra för att säkerställa en mångfald av projekt och lärare inom så många områden som möjligt relaterat till ATMP.

Hälften ska vara doktorander på heltid och den andra hälften på halvtid. Den sistnämnda gruppen ska jobba resterande tid inom ett vårdyrke.

– Att doktorera på deltid är det bästa upplägget för regionaställd vårdpersonal, medan heltidsstudier är normen för doktorander som får en anställning på ett lärosäte.

Målet är sedan att personerna som har genomfört utbildningen ska kunna föra kunskapen vidare genom sina framtida roller som lärare och forskare.

De lärosäten som deltar i samarbetet är, förutom Lunds universitet, Göteborgs universitet, Umeå universitet, Uppsala universitet samt Karolinska Institutet. Forskarskolan kommer också bland annat att samarbeta med ett så kallat ATMP-centrum vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Detta centrum, som ska fungera som ett kompetenscentrum både för akademi och sjukhus, beräknas stå klart under 2024.