Vill att fler ska kunna ersätta GD

Läkemedelsverket planerar en omorganisation i ledningsgruppen. Enligt ett förslag ska myndigheten ersätta den ställföreträdande generaldirektören med ett ledningsstöd.

28 feb 2014, kl 08:50
3

Foto: Petra Hedbom

Läkemedelsverket har omorganiserat i ledningsgruppen ett flertal gånger de senaste åren. Till exempel har fem personer haft titeln ställföreträdande generaldirektör under knappt sex år. Senast har Bengt Wittgren haft rollen sedan hösten 2012.

I och med förslaget till den nya omorganisationen avvecklas befattningen ställföreträdande generaldirektör och istället ska samtliga direktörer vid behov kunna vara ersättare för generaldirektören Christina Åkerman.
– Men detta är än så länge bara ett förslag. Det pågår ett beredningsarbete internt med bland annat MBL-förhandlingar just nu. Beslut kommer sannolikt att fattas den 24 mars, säger Joakim Brandberg, chefsjurist vid Läkemedelsverket.

Enligt förslaget ska även kommunikationsenheten få en ny organisatorisk hemvist, men var den kommer att hamna utreds just nu. Det ska även inrättas en särskild GD-stab. Den nya GD-staben inrättas för att anpassa verksamheten bättre för att kunna driva egna strategiska frågor, enligt förordet i myndighetens årsredovisning för 2013. 
– Det här förslaget är en del i förändringsarbetet som pågår på Läkemedelsverket. Det är bland annat en del av att verket inte längre har en styrelse, utan ett insynsråd, säger Joakim Brandberg.

I juni förra året beslutade regeringen att avskaffa Läkemedelsverkets styrelse och istället ersätta den med ett så kallat insynsråd. Det innebär att generaldirektören ensam rapporterar till socialdepartementet. Insynsrådet ska ge generaldirektören råd och utöva insyn i verksamheten. Till skillnad från en styrelse som har besluts- och budgetansvar, så är insynsrådets roll bara rådgivande.

Det är som sagt inte första gången Läkemedelsverket förändrar i ledningsorganisationen. De förändringarna har varit nödvändiga för att verksamheten haft behov av olika typer av kompetenser och erfarenheter vid olika tidpunkter, skriver Christina Åkerman i förordet till årsredovisningen. Hon skriver också att förändringarna enligt vissa kan uppfattas som brister i ledarskap och långsiktighet.

Det syftar troligtvis på flera anonyma brev som nått medier under de senaste fyra åren där Christina Åkermans personliga ledarstil kritiserats. För någon månad sedan skickades ytterligare ett anonymt brev med kritik, denna gång till bland annat socialdepartementet. I brevet, som även Läkemedelsvärlden tagit del av, räknas det upp att åtminstone 24 personer lämnat ledningsgruppen under Christina Åkermans tid som generaldirektör. Under hennes tid har verket dessutom haft fem kommunikationsansvariga, fyra HR-direktörer och fyra ekonomichefer. 

Kajsa Lindberg, som är docent vid Handelshögskolan i Göteborg, menar att det låter som mycket, även om alla omorganisationer inte behöver påverka alla anställda på myndigheten.
– Men man kan ställa sig frågan vad som händer med kontinuitet och kompetens i en organisation som är så tumult. Det är klart att många kan uppleva det som frustrerande när inget är beständigt.

Läkemedelsverkets ledning har också öppet kritiserats av tidigare medarbetare bland annat i tidningen Svensk Farmaci. 

3 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Det är klart det underlättar med en grupp som kan ersätta GD. Om 5-6 direktörer fallit ur smaken kanske det finns någon kvar som (tillfälligt) anses duglig. Ordet tumult räcker inte till. Sover hela Socialdepartementet?

  2. Läkemedelsverket har under en tid varit testpilot för den senaste styrmodellen “periodens ledningsgrupp”. Då socialministern verkar nöjd med resultaten ska modellen breddinföras på myndigheten. Periodens inspektör, periodens utredare och periodens systemutvecklare ser snart dagens ljus. Om någon mossig byråkrat är bekymrad över kontinuiteten har vi alltid periodens kvalitetsgrupp/er att luta oss mot. När perioden är över kasseras överblivna personer och vi börjar om från början

  3. 1. LVs ledning säger att det finns massor av pengar på banken och att ekonomin är stabil.
    2. Årsredovisningen säger att LV överraskande gått med stort underskott.
    3. Socialdepartementet säger att LVs ledning nyligen bett om mer pengar genom att i förtid höja industrins avgifter.
    Jag får inte detta att gå ihop. Finns det en officiell och en inofficiell version av hur “stabil” ekonomin är?