Vaccinerade slapp könsvårtor

Flickor som före 14 års ålder vaccinerats mot HPV har ett bättre skydd mot kondylom. Förekomsten av könsvårtor sjönk med 93 procent i gruppen.

14 mar 2013, kl 11:12
6

Forskare vid Karolinska institutet har följt upp 124 000 flickor och kvinnor i Sverige som någon gång mellan 2006 och 2010 fick det HPV-vaccin som skyddar mot både kondylom och HPV16 och HPV18, alltså Gardasil. De som ingick i studien var mellan 10 och 44 år gamla och har följts upp i snitt i 4,4 år via olika register.

Forskarna undersökte både vaccinets effekt och vilka som vaccinerade sig. Eftersom livmoderhalscancer tar längre tid att utveckla undersöktes inte förekomsten av det. Däremot visade det sig att hos flickor som blivit vaccinerade före 14 års ålder sjönk förekomsten av kondylom med 93 procent. I gruppen som vaccinerade sig efter 20 års ålder var skyddet under 50 procent. 

Utbildningsgrad påverkade i hög grad vilka som vaccinerade sig. Det var 15 gånger vanligare att barn till universitetsutbildade föräldrar vaccinerade sig än barn till lågutbildade föräldrar. Om mamman var universitetsutbildad var det åtta gånger vanligare att flickan blev vaccinerad jämfört med fyra gånger vanligare om det var pappan som var universitetsutbildad.

Vaccinering mot HPV ingår sedan 2012 i det allmänna vaccinationsprogrammet. Från 2007 har flickor mellan 13 och 17 år erbjudits vaccination till reducerat pris, medan andra fått betala fullpris.

– Vår studie ger stöd för att vaccinet ska tas vid så låg ålder som möjligt. När vaccineringen erbjöds till rabatterat pris var fördelningen mycket ojämlik. Genom att låta vaccinet vara gratis och erbjudas via skolor kommer fördelningen troligen att bli mer jämlik, säger Lisen Arnheim-Dahlström, forskare vid KI, i ett pressmeddelande.

Studien som är publicerad i Journal of the National Cancer Institute, är finansierad av läkemedelsföretaget MSD, som marknadsför Gardasil. En av forskarna bakom studien är anställd på Sanofi Pasteur MSD.

Det finns idag två vacciner mot humant papillomvirus, Gardasil och Cervarix. Gardasil skyddar även mot kondylom.

6 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Studien har tyvärr noll värde eftersom den finansierats av det bolag som säljer Gardasil och eftersom en av forskarna är anställd på Sanofi. Frågan är hur de fuskade denna gång? Deras studie måste granskas in på detaljnivå.

    En mer hederlig rubrik hade för övrigt varit: Vaccinerade slapp könsvårtor enligt studie finansierad och utförd av industrin bakom Gardasil

  2. Ja och detta publicerar Amina här, på denna “oberoende” läkemedelssajt.
    HELT OTROLIGT!
    jag blir så upprörd för, för varje flicka och även pojkar har jag hört ska börja få det nu, DET finns massor av studier och andra bevis på att HPV är farligt, inte alls har en verkan och att effekten försvinner efter fem år. Jag blir särskilt upprörd för det verkar som att det myglas, döljer sanningen. Handlar det verkligen BARA OM PENGAR kan man .. undra.
    På vems bekostnad?
    Jag är helt ensam om att inte låta min dotter vaccineras i sin klass. Det är väldigt ensamt…

  3. Hur många har tagit alla tre sprutorna?
    Hur många hade fått biverkningar?
    Ni redovisar inget av relevans genom denna sk “studie”.
    Framtiden kommer att utvisa HPV vaccinen som en av läkemedelindustrins största bluffar – med ovan försöker man desperat att lyfta fram effekten mot kondylom då det numera är allmänt känt att vaccinet inte är påvisat att motverka livmoderhalscancer ö h t.

  4. Vi skriver om vetenskapliga studier som är publicerade i vetenskapligt granskade tidskrifter. Ofta är studierna finansierade av läkemedelsföretag, vilket även denna är. Det har vi tydligt redovisat, och det har även forskarna bakom studien tydligt redovisat.

    De vetenskapliga studier som gjorts har hittills inte visat några allvarligare biverkningar av vaccinerna mot HPV. Att man undersökte förekomsten av kondylom och inte livmoderhalscancer beror på att livmoderhalscancer tar längre tid att utvecklas, och det har ännu inte gått tillräckligt lång tid sedan vaccination för att undersöka det.
    //Redaktionen