Långt svar med PD1-hämmare

Patienter med spritt malignt melanom som behandlades med PD1-hämmaren nivolumab hade en långvarig effekt.

30 sep 2014, kl 08:50
0

Under den pågående europeiska cancerkongressen ESMO i Madrid har flera läkemedelsföretag presenterat data från studier på PD1-hämmare. PD1-hämmare är en ny klass läkemedel som blockerar bindningen av två av PD1-proteinets ligander, PDL1 och PDL2, för att aktivera T-cellerna och immunförsvaret. Eftersom det är en generell hämning testar läkemedelsbolagen substanserna mot flera olika cancertyper. Längst har man kommit inom metastaserat malignt melanom.

Bristol-Myers Squibb, BMS, presenterade resultat från en fas III-studie på PD1-hämmaren Opdivo, nivolumab. I den randomiserade studien jämfördes nivolumab med kemoterapi hos patienter med metastaserat malignt melanom, som tidigare behandlats med Yervoy, ipilimumab. 32 procent patienterna som fick nivolumab svarade på behandlingen, jämfört med 11 procent av patienterna som fick kemoterapi.

Effekten av PD1-hämmaren var också långvarig. Medan patienterna som behandlades med kemoterapi svarade i median i 3,6 månader fortsatte 95 procent av patienterna som fick nivolumab fortsatte att svara under studietiden, 6 månader, och därför har inte mediantiden för behandlingssvar kunnat uppmätas än. 

Majoriteten av de rapporterade biverkningarna var av mindre allvarlig grad och kunde hanteras enligt behandlingsrekommendationer. Allvarligare biverkningar förekom hos färre patienter som behandlades med nivolumab än med kemoterapi.

I september godkändes MSDs PD1-hämmare Keytruda, pembrolizumab, efter en snabb process av FDA. Nu har även BMS PD1-hämmare lovats en snabb process av den amerikanska läkemedelsmyndigheten. Senast den 30 mars 2015 ska FDA ge ett besked om man godkänner Opdivo mot metastaserat malignt melanom. Opdivo är redan godkänd i Japan. Det finns inga godkända PD1-hämmare i EU idag, men både BMS och MSDs PD1-hämmare granskas nu av EMA. 

EMA har också beslutat att granska BMS ansökan om godkännande för Opvido mot icke-småcellig lungcancer.