GSK-chefer åtalade för mutbrott

Anklagelserna om mutbrott har nu lett till åtal för tre tidigare högt uppsatta vid GSK i Kina.

16 maj 2014, kl 10:09
0

Foto: iStockphoto

Mutanklagelserna har omgett läkemedelsföretaget GSK på sistone. Anställda vid företaget misstänks för mutbrott i Kina, Irak och Polen. Nu har mutanklagelserna lett till ett åtal i Kina, skriver Reuters.

I somras började kinesiska myndigheter undersöka misstänkta mutbrott hos flera läkemedelsföretag, däribland GSK. Anställda vid företaget ska ha betalat ut stora summor till reseföretag för att muta läkare och sjukhus att förskriva företagets läkemedel.  Kinesiska myndigheter nämnde ingen summa, men tidigare har det sagts att mutorna totalt uppgått till tre miljarder yuan, cirka tre miljarder kronor.

De kinesiska myndigheterna har åtalat GSKs tidigare Kinachef samt ytterligare två högt uppsatta chefer i landet för korruption. Cheferna har tvingats lämnat sina tjänster.

GSK sade i ett uttalande att man tar anklagelserna på största allvar och att man är bekymrad då de går emot företagets värderingar. Efter mutanklagelser i flera länder har GSK börjat se över ersättningar till läkemedelsförsäljare och läkare som talar om deras produkter.