EMA: “För tidigt att förutse konsekvenserna”

EMA: “För tidigt att förutse konsekvenserna”

Det är fortfarande oklart vad som händer med EMA efter folkomröstningen i Storbritannien, med resultatet att landet lämnar EU.

27 jun 2016, kl 12:40
0

Storbritannien kommer att lämna EU, enligt resultatet av landets folkomröstning förra veckan. Vad som händer med Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, med huvudkontor i London, är ännu inte känt.

I en kommentar till Läkemedelsvärlden.se skriver EMA: ”Vi respekterar de brittiska medborgarnas beslut att inte längre vara en del av EU. Människor i Storbritannien har röstat och nu är det upp till den brittiska regeringen att besluta hur de ska agera på resultatet av folkomröstningen.”

Folkomröstningen, som inte är rättsligt bindande, visade att 52 procent av de röstande vill att Storbritannien ska gå ut ur EU. Premiärminister David Cameron har tidigare sagt att folket får ta beslutet och har nu meddelat att han avgår.

Förutom EMA finns också Europeiska bankmyndigheten i London. Sedan Storbritannien röstat för att lämna unionen planerar EU att flytta bankmyndigheten, EBA, skriver TT. Många europeiska huvudstäder är intresserade av att ta emot myndigheten, men vad som händer är fortfarande oklart. Även en flytt av EMA kan bli aktuell i och med folkomröstningen. EMA grundades 1995 och har det övergripande ansvaret att skydda och främja folk- och djurhälsa samt utvärdera läkemedel och utöva tillsyn över dess användning.

I artikel 50 i fördraget om unionens funktionssätt fastställs förfarandet som ska följas i fall en medlemsstat meddelar Europeiska rådet att man vill träda ur unionen. Dock har inget land hittills någonsin beslutat att lämna EU, så det finns så det finns inget prejudikat för situationen.

Det är för tidigt att förutspå EMAs framtid, uppger myndigheten: ”Det är för tidigt att förutse konsekvenserna av detta beslut och vi kommer att vara i nära kontakt med EUs institutioner. När vi har konkret information, kommer vi att dela den med våra intressenter.”

Vidare poängterar myndigheten att EMA kommer att fortsätta sitt arbete med målet att skydda människors och djurs hälsa och garantera tillgång till läkemedel som är säkra, effektiva och av god kvalitet.

Inför omröstningen har det spekulerats i om EMA kan komma att flyttas till Sverige vid ett eventuellt utträde av Storbritannien ur EU. Bland annat har Anders Blanck, vd på Lif, de forskande läkemedelsföretagen, uttryckt en önskan om att placera EMA i Sverige.

EMAs chef Guido Rasi har tidigare i en intervju med Läkemedelsvärlden.se uttalat sig om förutsättningarna för att EMA att verka i Sverige. Han sa att förutsättningarna är goda, att Läkemedelsverket är en väldigt effektiv nationell regulatorisk myndighet som innebär ett gynnsamt klimat samt att det finns en tillräckligt stor aktivitet inom läkemedelsområdet. Dock poängterar han även att han personligen skulle föredra att Storbritannien stannar kvar i EU, eftersom det skulle vara det bästa för EU och alla som bor i EU.

Förutom Sverige har även Danmark, Italien och Tyskland uttryckt intresse för att vara värdland för EMA.