Delade tabletter en onödig risk

Många patienter upplever det som ett problem när de måste dela sina tabletter själva visar en studie. Problem som med enkla medel skulle kunna undvikas.

26 jun 2013, kl 09:47
0

Många upplever det som svårt att dela sina tabletter. Photos.com

Omkring tio procent av alla recept på läkemedel i tablettform kräver att patienten själv delar tabletten för att få rätt dos. Att själv dela tabletten kan uppfattas som svårt och vissa läkemedel bör inte ens delas. För att undersöka hur stort problemet är har forskare vid Linnéuniversitetet genomfört en studie vid 12 apotek runt om i Sverige där apotekskunder har intervjuats.

Av de 436 tillfrågade uppgav var tredje att de hade problem med att dela sina tabletter och 58 procent att de delade tabletter utan redskap. Bland de som använde ett redskap var kniv det vanligaste.

Författaren bakom studien, Anders Ekedahl, verksam vid Linnéuniversitetet och Läkemedelsverket,, är kritisk till att inte mer görs för att undvika onödigt tablettdelande.
– Den enda lösningen som apoteken kan erbjuda idag är en tablettdelare och den är i själva verket inte till någon hjälp alls eftersom den är avsedd för de som arbetar professionellt och har vana av att dela tabletter. Den fungerar dessutom bara på helt runda tabletter, säger han.

Enligt honom är så mycket som 80 procent av de recept som kräver att patienten delar tabletter onödiga. I många fall finns dessutom läkemedlet i rätt dos.
– Det kan bero på att patienten har stått på sitt läkemedel många år och att den nya dosen har tillkommit under tiden, men det finns ingenting i förskrivarstödet som signalerar om detta idag. Samtidigt är det mycket lättare att bara förnya ett recept än att sätta ut och sätta in ett nytt för få ett mer anpassad dos.

Enligt Anders Ekedahl har många äldre med flera läkemedel minst ett som innebär att de ska dela tabletter själva. Har man nedsatt syn eller rörelseförmåga kan det innebära flera försök av krossade piller innan det lyckas. Konsekvensen kan bli att patienten hoppar över sin medicin alternativt får i sig en felaktig mängd. Vissa tabletter, som depåberedningar bör dessutom inte delas alls.

Anders Ekedahl menar att det finns några enkla åtgärder som skulle kunna minska problemen.
– En åtgärd är ett förskrivarstöd som signalerar att läkemedlet faktiskt finns i rätt dos och som varnar om läkemedlet inte bör delas alls. Sen borde det bli möjligt att på apoteken kunna byta till en anpassad dos om det finns tillgängligt.

Resultaten av studien har publicerats i Clinical Medicine Research.