“Apoteken bör få ersättning för hälsorelaterade tjänster”
Barbro Westerholm (FP) vill undersöka hur väl dagens subvention räcker för landets pensionärer.

“Apoteken bör få ersättning för hälsorelaterade tjänster”

LmV tar pulsen på Folkpartiet. Barbro Westerholm (FP) menar att nya läkemedel behöver komma ut i användning snabbare än idag.

1 sep 2014, kl 08:05
0

Barbro Westerholm

Folkpartiet
Ledamot i Socialutskottet
Har Folkpartiet några planer för statligt ägda Apoteket AB?
-Vi har inte diskuterat det. Vi har sagt ja till att föra Alliansens politik och för inte någon egen diskussion om apotekens framtid.

– Sen har jag förstås egna tankar. Jag ser ju vissa behov. Det som var bra med Apoteket AB var till exempel information om hur olika problem kunde behandlas och då inte alltid med läkemedel. Eftersom det är staten som råder också över Apoteket ABs verksamhet idag så tycker jag att staten skulle gå före och utveckla verksamheten.

Borde apoteken få statlig ersättning för hälsorelaterade tjänster?
– Jag tycker det. Det finns två vägar att gå, det ena är att man ser till att det ingår i licensieringen och därmed i marginalerna eller så får landsting och kommuner betala. Men betalt måste man få.

Förutom ökad apotekstäthet och utökade öppettider, vad är bättre med dagens apoteksmarknad?
– Det är det man kan peka på. 

Dagens nivå för högkostnadsskyddet, 2 200 kronor, vad anser du om den?
– Det ligger på en rimlig nivå men vi måste titta närmare på de 205 000 pensionärer i Sverige som har väldigt låga pensioner. Idag har vi inte full koll på i vilken utsträckning subventionen räcker. Det kan finnas andra grupper också som man behöver se över.

Vad tycker folkpartiet om överenskommelsen som regeringen slöt med miljöpartiet om vård för papperslösa?
– Folkpartiet var med på den överenskommelsen. Men själv deltog jag inte i omröstningen.

-Jag menar att vårdbehovet ska bedömas av läkare. Det handlar om gömda människor som inte dyker upp i den offentliga vården om det inte är absolut nödvändigt. Det här med vård som inte kan anstå är en obegriplig definition. Det handlar inte om några stora kostnader. Landsting som släppt det här och sagt ja till vård och behandling för alla som läkarna anser behöver det konstaterar att det inte knäcker några budgetar.

Finns det läkemedel, förutom smittskyddsläkemedel, som bör vara kostnadsfria för patienten?
– Nej, inga andra än möjligen läkemedel som hindrar allmänfarliga sjukdomar och de är kostnadsfria redan idag.

– Ett av de första uppdragen under min tid på dåvarande Medicinalstyrelsen var att ansvara för revideringen av listan på kostnadsfria läkemedel. Det lärde mig att det systemet bidrog till en konservering av gamla läkemedel och att det var svårt för nya att komma in.

Ska Tullverket kunna beslagta misstänkta illegala läkemedel som skickas inom EU?
-Det bör dom anser jag. Och jag är ganska säker på att det också är Folkpartiets linje. 

Bör godkännande myndigheter som Läkemedelsverket och EMA ta hänsyn till miljöaspekter för ett läkemedel när de beslutar om godkännande?
– Det är viktigt med miljökonsekvensanalys och hur man kan skydda miljön måste komma med i riskbedömningen. Men vi ska inte förmena en patient ett bra cancerläkemedel utan kanske istället fundera över hur vi ser till att det inte vandrar ut i miljön.

Vilka läkemedelsfrågor är de viktigaste den kommande mandatperioden?
– Att skapa system så att läkemedlen används rätt och att de nya läkemedlen kommer ut i användning snabbare än vad fallet ofta är idag.