?Viktigt att behålla kompetensen i Sverige?

Att nedläggningsbeskedet från Astrazeneca är allvarligt för Sverige och
för svensk medicinsk forskning är flera företrädare överens om.

2 feb 2012, kl 18:06
0

Regeringen utesluter inte att gå in med arbetsmarknadspolitiska åtgärder, sade utbildnings- och forskningsminister Jan Björklund, vid en pressträff i Rosenbad på torsdagen. Men det är inte första prioritet.

– Det är en annan utmaning vi står inför. Att behålla denna mycket avancerade kompetens i Sverige och i denna region, sade Jan Björklund, och påpekade att forskarnas kunnande och kompetens betyder mycket för Sverige.

För att se till att kompetensen stannar i Sverige nu när Astrazeneca säger upp fler än 1 000 personer i Södertälje har han utsett tidigare utbildnings- och forskningsminister Lars Leijonborg till regeringens samordare. Långsiktigt ska regeringen även se över villkoren för medicinsk forskning i Sverige.

– Vi har goda villkor i Sverige, men de behöver förbättras. Det är en global konkurrens som aldrig förr, sade Jan Björklund.

Karolinska institutets rektor Harriet Wallberg-Henriksson påpekar också att det är viktigt att behålla kompetensen från forskarna i Sverige. Hon har kallat till ett extra ledningsmöte för att vad universitetet kan göra.

– Detta är ett hårt slag mot svensk medicinsk forskning och läkemedelsutveckling. När så mycket forskning nu försvinner från Sverige innebär det att vår konkurrenskraft försvagas rejält på det medicinska området och på sikt påverkas hela samhällsekonomin, sade Harriet Wallberg-Henriksson i en presskommentar.

– Jag förväntar mig också att vi tillsammans med regeringen och andra parter kan hitta lösningar där den verksamhet som försvinner i Södertälje kan fortsätta i annan regi eller form.

Även Lif är bekymrade över dagens besked.
– Att AstraZeneca beslutat att avveckla forskningsenheten i Södertälje är ytterst allvarliga besked. Det är allvarligt för Sverige, det är allvarligt för den forskande industrin och det är självklart allvarligt för medarbetarna som kommer att beröras, sade Anders Blanck, vd på Lif, i en kommentar.

– Vi har ännu inte all information från AstraZeneca om detaljerna i deras beslut, och kan därför inte kommentera beslutet fullt ut. Men såväl AstraZeneca som alla våra andra medlemsföretag lever i en allt tuffare miljö. Svårigheten att introducera nya läkemedel, och ett allt större krav på prissänkningar på läkemedel, påverkar alla företag. Grundproblemet är att sjukvården inte är tillräckligt intresserad av innovationer och nya läkemedel, och den nytta de kan ge patienterna.

– AstraZenecas beslut visar att Sverige ? tyvärr ? har svårt att idag hävda sig i den internationella konkurrensen om läkemedelsföretagens investeringar.

Tobias Krantz, tidigare forskningsminister och nu chef för utbildning, forskning & innovation på Svenskt näringsliv, menar att det är dags för politikerna att agera.

– Den globala konkurrensen är tuff. Och det är med kunskap vi konkurrerar. Nu krävs att politikerna agerar. En resultatfokuserad forskningspolitik, stärkt samverkan mellan akademi och näringsliv, lägre skatter för att attrahera högkvalificerad arbetskraft i form av exempelvis avskaffad värnskatt, reformer för att stimulera forskning i Sverige genom skatterabatt för FoU-verksamhet och justerade kapitalskatter är några av de åtgärder som krävs, sade han i en presskommentar.