Nya riktlinjer om penicillin mot halsfluss
Foto: Sanna Percivall, Cancerfonden

Nya riktlinjer om penicillin mot halsfluss

För i övrigt friska vuxna och barn över sex år räcker en femdagarskur med fler dagliga doser.

28 aug 2024, kl 09:56
0

Annons

Det går att ge penicillin mot halsfluss i fem dagar i stället för tio, men då med fyra dygnsdoser i stället för tre. Det skriver Läkemedelsverket i sin nya behandlingsrekommendation för faryngotonsillit, halsfluss.

Forskning om kortare kurer

Den nya rekommendation om en kortare kur med penicillin mot halsfluss gäller i övrigt friska vuxna och barn över sex år. För övriga rekommenderar Läkemedelsverket fortfarande tio dagars behandling med tre doser om dagen.

Rekommendationen om förkortad behandling bygger på forskning som visar att det i många fall går att ge antibiotika under färre dagar med samma effekt. Läkemedelsvärlden har bland annat rapporterat om den svenska studie som Läkemedelsverket hänvisar till i rekommendationen.

Syftet med att ge kortare kurer är att minska risken för resistensutveckling.

Fåtal har nytta av penicillin mot halsfluss

Men den nya behandlingsrekommendationen framhåller också att långt ifrån alla med halsfluss har nytta av antibiotika. Enligt Läkemedelsverket är den vanligaste orsaken till faryngotonsillit en virusinfektion, och då är det som bekant meningslöst att ge antibiotika. Särskilt om man har snuva eller hosta så är virus det troligaste.

Samtidigt gör den senaste tidens ökning av allvarliga infektioner med grupp A-streptokocker, att vården just nu behöver vara extra frikostig med att testa för sådana bakterier. Och sätta in behandling vid behov.

– Det är mycket vanligt att man söker hjälp i primärvården vid halsfluss. Vår behandlingsrekommendation ger hälso- och sjukvården stöd i bedömning och behandling av dessa patienter, säger Maria Furberg, infektionsläkare och utredare vid Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

– De flesta tillfrisknar inom en vecka utan behandling, oavsett orsak till infektionen – men det är viktigt att tidigt uppmärksamma tecken på allvarlig infektion,