Nya rekommendationer för preventivmedel

Hormon- eller kopparspiral kan vara ett förstahandsalternativ även för kvinnor som inte fått barn, menar Läkemedelsverket i uppdaterade rekommendationer för preventivmedel.

16 apr 2014, kl 11:45
6

Annons

Läkemedelsverket har uppdaterat rekommendationerna för preventivmetoder. De tidigare rekommendationerna var från 2006 och en uppdatering har varit efterfrågad.
– Idag sker sexdebuten vid 17 års ålder och kvinnor skaffar ofta inte barn förrän vid 30 års ålder. Det är en ganska lång period där det finns ett stort behov av säkra och effektiva läkemedel som skyddar mot oönskad graviditet. Vi ser rekommendationerna som ett kunskapsunderlag till de som ger råd till unga människor, säger Viveca Odlind, professor i gynekologi och senior expert på Läkemedelsverket.

Sedan den senaste uppdateringen 2006 har det kommit en hel del nya studier. 
– Vi har mycket mer evidens nu. Nyligen gjorde den europeiska läkemedelsmyndigheten en genomgång av risken för blodpropp för olika p-piller. Det har också tillkommit flera systematiska genomgångar, bland annat för spiral, säger Viveca Odlind.

Till exempel säger de uppdaterade rekommendationerna att hormon- eller kopparspiral kan vara ett förstahandsalternativ även för yngre kvinnor som inte fått barn. De är mycket effektiva och långtidsverkande och kräver inte att man kommer ihåg att ta läkemedlet varje dag.
– Men när det gäller tonåringar finns det fortfarande begränsad evidens för spiralanvändning.

I höstas publicerade EMA en genomgång av risken för venös tromboembolism, VTE, och olika p-piller. De nya rekommendationerna har baserats på de slutsatserna. Kombinationspreparat som innehåller levonorgestrel, norgestimat eller noretisteron kan vara ett bra förstahandsval, då de har lägst risk för VTE.
– Vi rekommenderar inte att alla ska ha p-piller, men om man önskar börja med p-pillet ska det finnas en möjlighet att välja bland olika p-piller baserat på bästa evidens och inte på vad läkemedelsföretagen gör reklam för, säger Viveca Odlind.

Rekommendationerna innehåller också ett nytt namn för mellandoserade gestagenpiller, och kallar dem mellanpiller. Mellanpiller innehåller en medelhög dos gestagen, men inget östrogen. De skiljer sig från minipiller, som innehåller en låg dos gestagen. Ett exempel på mellanpiller är Cerazette.

Expertgruppen har inte tagit ställning för eller emot olika preventivmetoder, bortsett från att p-spruta inte bör användas av kvinnor under 19 år, eftersom det kan påverka bentätheten. Inte heller minipiller rekommenderas för unga kvinnor eftersom de har lägre effektivitet och dessutom ställer krav på regelbundet intag.

Förra året kom en studie som visade att så kallade akut-p-piller har sämre effekt för kvinnor med högre BMI. Men Läkemedelsverket avråder i nuläget inte från akutmetoden.
– Det är en mycket välgjord studie, men den är fortfarande baserad på väldigt få graviditeter. Akut-p-piller är en sista möjlighet och alltid osäkrare än vanliga preventivmetoder, men de är ofarliga. Vi ser därför litet stöd för att inte rekommendera det för kvinnor som väger över 75 kilo, säger Viveca Odlind.

Läkemedelsverkets uppdaterade behandlingsrekommendationer har tagits fram med hjälp av en expertgrupp.

6 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Hej. Jag är ett sk kopparspiralbarn. Hela mitt liv har jag varit sjuk, kroniska öroninflammationer, kroniska förstoppningar, kroniska eksem, kronisk trötthet, kronisk värk, akne, hormonrubbningar, nymutation av en bindvävssjukdom (pco och endometreos) , koncentrationssvårigheter, fått två barn med Adhd, Autism och även de samma bindvävssjukdom) mm.

    Jag har nu fått veta via hårmineralanalys att jag är kopparförgiftad! Som foster delade jag livmoder (som ska vara en trygg och säker plats för ett foster), med en kopparspiral…

    Var finns studierna som visar att de sk kopparspiralbarnen utvecklats till friska människor utan men?

    Skulle gärna vilja ha svar på den frågan, för vad jag vet så är det många kvinnor som använt kopparspiral som utvecklat kronisk sjukdom.

    Mvh

    Kopparförgiftad

  2. Vid 15 år började jag med p-piller och åt olika sorter i 14 års tid. Aldrig har jag mått så bra som när jag slutade med dem!

    Efter första barnet testades Cerazette. Väldigt bra om man vill bli ett monster och personlighetsförändrad. Efter 2½ karta slutade jag (trots att olika barnmorskor påtalade vikten av att ge det 3 månader och man MÅSTE ju ha skydd mot oönskad graviditet!) Efter 2 dagar skingrades molnen och jag hittade mig själv igen.

    Valde sen kopparspiral 6 månader senare eftersom den är hormonfri. Frid och fröjd i omgångar men PMS kom ju ändå. Inte kopplade jag alla symtom jag hade till kopparspiralen. Av en kostrådgivare fick jag rådet att ta ut “spiralen påverkar dina hormoner”. Det tog dock 2 år innan jag insåg fakta och fick ur den. Trötthet, irritation, svullnad, deppig, PMS, frånvarokänsla, hjärtklappningar är några exempel på symtom. Några månader senare upplevde jag första koppardumpningarna. Allergin var värre än någonsin. Sjukt trött och orkeslös. Inget kändes kul.

    14 månader har gått sen jag tog ut kopparspiralen. Nu som först börjar jag känna mig skapligt “normal”.

    Undvik syntetiska preventivmedel och undvik sånt som naturligt inte finns i kroppen! Barnmorskor borde utbilda sig mer i naturliga skydd som att kvinnor ska lära känna sina kroppar inte föreskriva syntetiska preparat som ger oss stora besvär längre fram i livet, speciellt vid 35 när vi börjar ge oss in i förklimakteriet. Tipsar varmt om Naturlig familjeplanering, NFP och Billingmetoden. Alternativt om möjlighet finns och barnfrågan är avklarad: låt mannen göra sitt: vasektomi.

  3. Hej! Har en jättejobbigt erfarenhet av kopparspiral som gjorde mig sjuk. Först satte jag inte symptomen i samband men har sedan förstått att den var boven. Från att tidigare varit frisk fick jag yrsel, huvudvärk, pirrkänsla i kroppen , oförklarlig värk och en förlamande trötthet. På vc hittade de inget eftersom det inte syntes på blodprov. Efter 10 månaders lidande hittade jag bloggen om kopparförgiftning och förstod att jag var en av många drabbade. Så akta er! Mvh Åsa

  4. Mådde skit av kopparspiralen, symptomen kom smygande så kopplade dem inte till kopparspiralen. Men efter ett år med kopparspiral mådde jag skit, konstant oro/ångest och nervpirrande i kroppen, rusande hjärta och svårt att andas med mera. Symptomen försvann samma dag som jag tog ut kopparspiralen. Från vården har jag bara fått höra att dessa symptom inte kan komma från kopparspiral om och om igen, ändå vittnar många hundra användare om samma sak. Det har inte gjorts någon ny forskning om kopparspiral och dess biverkning på 45 år, ändå har produkten utvecklats med större och bättre kopparyta. Bayer och andra tillverkare är nog väldigt nöjda med dessa nya rekommendationer men fy fan för att ännu fler tjejer ska behöva må dåligt pga rekommendationer baserat på gammal forskning. Får man höra att det INTE finns några biverkningar vid insättning av kopparspiral tror man på det. Dags för Läkemedelsvärlden att göra en oberoende artikel om detta?

  5. Efter att ha mått piss i några år vägrade jag till slut käka mer p-piller, barnmorskan sa att jag kanske inte hål hormoner och föreslog därför kopparspiral eftersom denna sägs vara så bra och fri från biverkningar.
    Det som lät så bra blev så DÅLIGT och en kopparspiral är inget jag skulle rekommendera någon människa! Kopparförgiftning även för mig, nu är det snart ett år sedan jag tog ut den och jag är på god väg att bli återställd men det har varit en lång kamp att komma hit.