Världens ledande läkemedelsföretag gör mer idag än för två år sedan för att förbättra tillgången på läkemedel i utvecklingsländerna.
Det är slutsatsen i den senaste rapporten från den nederländska ideella organisationen Access to Medicine Foundation.
Organisationen har i samarbete med bland andra världshälsoorganisationen WHO, och NGOs (icke statliga organisationer) tagit fram ett index för att jämföra läkemedelsbolagens insatser för att göra sina läkemedel tillgängliga också i fattiga länder. Områden som tillgång till läkemedel, prissättning, distribution, filantropi och forskning jämförs.
I den senaste rapporten är exempel på positiv utveckling att flera företag arbetar för att skräddarsy priser till utvecklingsländer och att utveckla nya affärsmodeller. I rapporten nämns också samarbetsavtal mellan stora globala företag och mindre nationella för att tillverka generika som en positiv utveckling. Mindre smickrande för företagen är den inblandning i korruptionsskandaler som också tas upp i rapporten. Organisationen tycker också att läkemedelsföretagen kunde vara bättre på att informera om när deras patent går ut.
Det brittiska företaget GSK toppar index för fjärde gången, medan danska Novo Nordisk gjort de största framstegen och avancerat från en 6:e till 2:a plats sedan förra rankingen 2012. Företaget har förbättrat fem av de sju mätpunkterna i indexet. Access to Medicine nämner bland annat företagets program med gratis medicin, behandling och patientutbildning för barn med typ 1-diabetes i låginkomstländer. Astrazeneca ligger på 15:e plats och i botten, på 20:e plats Takeda.