Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s säkerhetskommitté PRAC, Pharmacovigilance Risk Assessment Committee, har utrett misstänkt ökad risk för självmordstankar och självskadebeteende i samband med nya diabetes- och fetmaläkemedel.
Granskningen startades, som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat, redan förra sommaren. Bakgrunden är fallrapporter om självmordstankar och tankar på självskada hos personer som använder läkemedel med liraglutid och semaglutid.
Liraglutid och semaglutid är så kallade GLP-1-analoger som används för att behandla typ 2-diabetes samt fetma.
Två studier visar inget samband
I november förra året utökar PRAC sin granskning och begär in data för alla sådana GLP-1-analoger. Det är nya fetma- och diabetesläkemedel som marknadsförs under namnen Ozempic, Rybelsus, Wegovy, Victoza, Saxenda, Xultophy, Byetta, Bydureon, Lyxumia, Suliqua och Trulicity.
Kommittén har också använt två nya studier som underlag. Den ena vetenskapliga studien behandlar självmordstankar och GLP-analoger och är publicerad i tidskriften Nature i januari i år. Resultatet av studien är att det saknas samband.
Den andra studien är utförd av Europeiska läkemedelsverket EMA. Studien undersöker självmordstankar och självskadebeteenden hos patienter med diabetes typ 2 som använder GLP-1-analoger. Även denna studie visar att det saknas samband.
Nya fetmaläkemedel frias
PRAC drar slutsatsen att tillgängliga bevis inte ger stöd för att det finns ett orsakssamband mellan GLP-1-analoger och tankar om självmord eller självskada och sådana beteenden.
Företagen behöver inte uppdatera sin information, konstaterar kommittén. Däremot ska försäljarna av läkemedlen fortsätta övervaka sådana händelser och rapportera alla nya bevis.